Acord între mai multe state NATO, inclusiv România, pentru cumpărarea a 1.000 de rachete Patriot. Contractul, estimat la 5,5 miliarde de dolari

Acord între mai multe state NATO, inclusiv România, pentru cumpărarea a 1.000 de rachete Patriot. Contractul, estimat la 5,5 miliarde de dolari

Știri

 

Alianța Nord-Atlantică a anunțat miercuri, 3 ianuarie, că divizia sa de achiziţii urmează să sprijine un grup de ţări membre, printre care Germania, Olanda, România şi Spania, cu privire la un contract pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot, scrie Agerpres preluând Reuters.

Agenţia a atribuit un contract de producţie şi livrare către COMLOG, o societate mixtă între Raytheon şi MBDA, a precizat NATO într-un comunicat, adăugând că producţia europeană de rachete va fi extinsă.

“Achiziţiile multinaţionale consolidate în spiritul Iniţiativei europene de scut aerian (ESSI) oferă economii de scară şi sprijină extinderea capacităţii de producţie a noilor rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creştere”, afirmă NATO, în comunicat.

Scopul contractului: contracararea atacurilor aeriene, inclusiv cu rachete balistice

Acest contract, cu o valoare estimată de circa 5,5 miliarde de dolari, intervine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o campanie de bombardamente intense din partea Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurilor sale, notează AFP.

Scopul acordului este de a creşte producţia în Europa de astfel de rachete pentru a contracara atacurile aeriene şi cu rachete balistice, potrivit unui comunicat al NSPA, agenţia NATO responsabilă de achiziţii şi sprijin pentru forţele armate.

Stoltenberg: Creşterea producţiei de muniţie, esențială pentru securitatea noastră și a Ucrainei

“Salut acest anunţ oportun al aliaţilor”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Creşterea producţiei noastre de muniţie este esenţială pentru securitatea Ucrainei şi a noastră”, a adăugat șeful NATO.

SUA şi Germania au trimis deja rachete Patriot Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze atacurile ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurilor sale.

Aceste livrări au epuizat parţial stocurile, iar SUA s-au văzut constrânse să ceară altor ţări, între care şi Japonia, să ajute la refacerea lor.

“Europa va produce singură 1.000 de rachete Patriot. Aceasta demonstrează un lucru – cooperarea europeană permite obţinerea de succese concrete”, a salutat titulara Ministerului olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a cărei ţară face parte de asemenea din grupul respectiv de ţări, alături de Germania, Spania şi România.

Rachetele Patriot au un cost estimativ de aproximativ patru milioane de dolari bucata, dar contractul acoperă de asemenea furnizarea de piese de schimb şi întreţinerea.

Foto: Profimedia Images

 

Sursa: Libertatea Read More