Adaos comercial de cel mult 20% pentru produsele românești, nelimitat la cele din import – proiect

Știri

[[{“value”:”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat că, împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ prin care adaosul comercial pentru produsele agroalimentare procesate în România va fi limitat la cel ult 20%, în timp ce pe produsele care vin din import, retailerii pot să pună ce adaos comercial doresc ei.

„Este în derulare, în momentul de faţă, un proiect legislativ pe care împreună cu colegii mei de la Ministerul Agriculturii vrem ca toate produsele agroalimentare care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial corect.

Nu mai vrem ca pe rafturile retailerilor din România adaosul comercial la produsele româneşti să depăşească 20%, astfel încât produsele româneşti să aibă un adaos comercial limitat până în 20%, iar la produsele care vin din import, retailerii să pună orice adaos comercial doresc ei.

În momentul de faţă, dacă facem o analiză şi am făcut această analiză, produsele agroalimentare româneşti au adaos comercial mai mare decât produsele care vin din import, în magazinele de retail”, a declarat Florin Barbu, vineri, la Târgul de promovare a produselor agroalimentare româneşti, la MADR.

Întrebat de ce unele produse s-au scumpit cu până la 10%, conform datelor statistice (la telemea, carne), chiar dacă a fost plafonat adaosul comercial pe alimentele de bază, ministrul Agriculturii a spus că „indicele preţului de consum arată foarte clar, în anul 2023 şi 2024, de când funcţionează plafonarea adaosului comercial, produsele au scăzut între 8 şi peste 28%”.

„Dacă ne raportăm la anul 2022, indicele preţului de consum de la INS arată faptul că produsele erau mai scumpe cu 30% faţă de anul 2023, când am avut plafonare de adaos comercial”, a completat Barbu.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care se prelungește limitarea adaosului la alimentele de bază până la data de 31 decembrie 2024.

The post Adaos comercial de cel mult 20% pentru produsele românești, nelimitat la cele din import – proiect appeared first on spotmedia.ro.

“}]] 

Preluare: Economie – spotmedia.ro Read More