[[{“value”:”
Deși în 2016 guvernele s-au angajat la Paris să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, The Guardian arată într-o analiză că, în ultimiii șapte ani, 57 de producători de petrol, gaze, cărbune și ciment și-au crescut producția. Sunt astfel responsabile pentru 80% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel global.
Carbon Majors Database, o bază de date care cuprinde “companiile responsabile pentru criza climatică” creată de cercetători de renume, conține 122 de companii. Cercetătorii au constatat că 65% dintre entitățile de stat și 55% dintre companiile din sectorul privat și-au mărit producția în ultimii șapte ani.
În această perioadă, cel mai mare contribuitor la emisii a fost ExxonMobil, care a generat 3,6 gigatone de dioxid de carbon, adică 1,4% din totalul global. La mică distanță s-au situat Shell, BP, Chevron și TotalEnergies, fiecare dintre acestea fiind asociată cu cel puțin 1% din emisiile globale.
O creștere considerabilă a fost înregistrată în țările din Asia, în special în China, care deține cea mai mare pondere a emisiilor la nivel mondial din toată istoria, mai exact 14%. Alte companii cu niveluri ridicate de emisii sunt Chevron (3%), Gazprom și Compania Națională de Petrol din Iran, se mai arată în analiză.
Creșterea la nivel global este contrară unui avertisment dur al Agenției Internaționale pentru Energie, care susține că nu se pot deschide noi companii de petrol și gaze dacă se dorește ca lumea să rămână în limitele de siguranță ale încălzirii globale. Cercetătorii în domeniul climei afirmă că temperaturile globale se apropie rapid de 1,5 grade Celsius peste nivelul din era preindustrială, ceea ce ar putea avea consecințe grave pentru oameni și planetă.
Richard Heede, creatorul Carbon Majors, a declarat că “este complet greșit din punct de vedere moral ca companiile să continue să extindă explorarea și producția de combustibili pe bază de carbon, în condițiile în care se știe de zeci de ani că produsele lor sunt dăunătoare”, adăugând că vina nu trebuie atribuită consumatorilor “care au fost forțați să se bazeze pe petrol și gaze, din cauza capturării guvernelor de către companiile de petrol și gaze”.
Analiza integrală la The Guardian
“}]]
Preluare: Biziday Read More