The Telegraph arată că, în 2011, atunci când Netflix a crescut prețul abonamentului pentru prima dată, a fost la un pas de faliment. Acum tendința platformelor de streaming este similară. Multe dintre ele și-au majorat tarifele sau au introdus variante cu reclame pentru tarife mai mici și au luat măsuri pentru a bloca posibilitatea de partajare a parolei între mai mulți utilizatori.
Costul lunar al celui mai ieftin abonament fără publicitate pentru Netflix, Disney, Amazon Prime, Apple, Now TV și TNT Sports este acum de circa patru ori mai mare decât era în 2007 un abonament la o televiziune prin cablu, iar scumpirile au dus la o scădere a numărului de abonați, ceea ce a determinat o schimbare a atitudinii de pe Wall Street față de platformele de streaming. Experții explică faptul că dorința de a crește profiturile cu orice preț, chiar și în detrimentul numărului de utilizatori este greșită. Măsurile aplicate vin în contextul în care platformele de streaming s-au angajat în anii trecuți să investească nelimitat în producții, ajungând la sume de peste 100 de miliarde de dolari pe an, în total. Profitul presupune însă nu numai venituri mai mari, ci și costuri mai mici.
Toate platformele de streaming se confruntă cu scăderi ale numărului abonaților, inclusiv Netflix, considerat singurul serviciu important care înregistrează profit. Acesta se confruntă cu presiuni importante care stau în calea încercărilor sale de a-și îmbunătăți rezultatele. Acțiunile platformei s-au redresat de la minimele înregistrate în vara anului 2022, dar sunt în continuare în scădere cu peste 30%, față de punctul maxim atins în 2021.
Experții explică faptul că platformele de streaming s-au bazat, pentru a evolua, pe împrumuturi pe care au putut să le ia cu dobânzi mici. Acum însă creșterea dobânzilor pune presiune pe finanțele acestora, confruntate fiind și cu o concurență mai mare, și cu venituri mai mici.
Majorarea prețurilor și interdicția de partajare a parolelor a asigurat suplimentarea veniturilor, iar introducerea unor variante de abonamente mai ieftine cu reclame a dus la prevenirea pierderii unui număr mare de utilizatori. Până acum, pentru Netflix această strategie a funcționat, iar compania a raportat o creștere cu 8,8 milioane de clienți în al treilea trimestru, la nivel glogal. Totuși, șefii companiilor de streaming sunt conștienți că acest plan nu va funcționa la nesfârșit.
O altă strategie pe care platformele de streaming o aplică pentru a face față cheltuielilor în creștere este reducerea sumelor investite în producții. Au fost filmate mai puține emisiuni sau filme, numărul de episoade pe sezon a fost redus, iar atenția a fost îndreptată asupra genurilor a căror producție este mai ieftină.
Șeful Netflix a declarat că este momentul să se concentreze pe calitate și nu pe cantitate. La fel și cel al Disney, mai ales după ce unele producții s-au confruntat cu eșecuri recente în box-office.
The Telegraph subliniază că pentru mulți din industrie, promisiunile de îmbunătățire a calității sunt mai ușor de spus decât de făcut. Platformele vor avea nevoie constant de producții tent-pole (de mare succes) precum Star Wars sau Stranger Things, care îi fac pe oameni să își achiziționeze abonamente. Dincolo de acestea, vor avea nevoie și de producții noi care să îi ajute să își și păstreze abonații.
Totuși, strategia reducerii numărului de producții a fost determinată și de greva actorilor, care deși pe termen scurt a ajutat companiile să își reducă cheltuielile, pe termen lung va determina o criză de conținut. Netflix, de pildă, își propune să își reducă cheltuielile prin acordarea de licențe pentru mai multe producții externe.
Analiză integrală pe The Telegraph
Foto: Manuel Esteban | Dreamstime.com
Sursa: Biziday