Analiză WSJ. Departamentul de Justiție și procurorii americani investighează dacă Elon Musk a luat ilegal bani din compania Tesla, în ultimii șase ani, pentru a-i folosi în scop personal, inclusiv pentru a-și construi o casă.

Știri

 

O analiză WSJ relevă că investigaţia instituţiilor americane asupra directorului Tesla, Elon Musk, s-a intensificat în ultimele săptămâni şi că urmăreşte tranzacțiile dintre companie și alte entități care au legătură cu Musk. Există suspiciuni cu privire la o potenţială folosire abuzivă a fondurilor firmei de către acesta. 

Încă de luna trecută, WSJ a relatat că procurorii și, separat, Comisia pentru Valori Mobiliare (SEC) investighează utilizarea abuzivă de către Musk şi Tesla a resurselor companiei, pentru un proiect secret ce include o amplă construcţie de sticlă în apropierea fabricii şi sediului central al firmei, din Austin (cunoscut sub numele de “Proiectul 42”). La nivel intern, planul este descris de fapt ca fiind o casă pentru Musk. În cadrul proiectului, a fost plasată o comandă de milioane de dolari pentru panouri de sticlă de dimensiuni mari, ceea ce a ridicat suspiciuni cu privire la o posibilă utilizare abuzivă a resurselor companiei, mai ales că de furnizarea acestora s-a ocupat o companie cu răspundere limitată, numită Peninsula LLC, administrată de consilierul lui Musk, Jared Birchall. Nu este clar în acest moment dacă sticla a fost vreodată livrată companiei.

Directorul Tesla a negat pe X/Twitter existenţa sau intenţia construcţiei unei asemenea clădiri, însă nu a vorbit și despre lucrările sau planurile din trecut. Procurorii examinează dacă Tesla a dezvăluit în mod corespunzător investitorilor și în actele contabile avantajele pe care Musk le-ar fi primit în cadrul companiei. Deşi de dezvăluirea beneficiilor din cadrul firmei se ocupă în mod normal avocaţii, în cadrul Tesla, Musk a gestionat personal uneori ce informații să divulge acționarilor. Nu este clar totuși dacă acesta a fost cazul cu avantajele pe care procurorii le examinează. Tesla a declarat că, în general, nu oferă avantaje sau alte beneficii personale directorilor săi. 

Tot luna trecută, WSJ a dezvăluit că procurorii au solicitat, de asemenea, informații despre autonomia vehiculelor electrice Tesla. Anterior, SEC și procurorii din Washington și San Francisco au investigat dacă firma lui Musk a indus în eroare consumatorii și investitorii cu privire la performanțele sistemului său avansat de asistență a șoferului (Autopilot) însă, la momentul actual, agențiile nu au anunțat nicio sancțiune.

Elon Musk a devenit cea mai bogată persoană din lume, în mare parte datorită acţiunilor pe care le deține la Tesla. Tesla și-a informat acționarii că Musk nu a primit nicio nouă remuneraţie de la producătorul auto în 2020, 2021 sau 2022.

Analiză integrală la Wall Street Journal

 

Sursa: Biziday – Read More