Atentat ucrainean în orașul ocupat Melitopol: trei ofițeri ruși au fost uciși „din răzbunare” la o întâlnire FSB-Rosgvardia, spune Kievul

Atentat ucrainean în orașul ocupat Melitopol: trei ofițeri ruși au fost uciși „din răzbunare” la o întâlnire FSB-Rosgvardia, spune Kievul

Știri

 

Despre acest atac a relatat duminică serviciul secret militar al Ucrainei, care a precizat că investighează dacă în explozia de sâmbătă au mai fost și alte victime. Moscova nu a reacționat public deocamdată, scriu The Guardian și Reuters.

Cel puțin trei ofițeri ruși au fost uciși în orașul ucrainean Melitopol, controlat de Moscova, într-o explozie despre care serviciile de informații ucrainene au declarat duminică că a fost un „act de răzbunare” din partea unor grupuri de rezistență locale.

Explozia a avut loc sâmbătă, în timpul unei întâlniri a ofițerilor ruși în Melitopol, orașul din sud-vestul Ucrainei care a devenit un centru regional al forțelor Moscovei, scrie The Guardian.

„Acest act de răzbunare, comis de reprezentanți ai mișcării locale de rezistență, a avut loc în birourile (poștale) confiscate de ruși”, a precizat departamentul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării.

„Inamicul nu învață nimic și continuă să își organizeze cartierul general acolo”, a declarat Ivan Fedorov, primarul în exil al orașului Melitopol, la televiziunea publică ucraineană.

Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmația serviciilor de informații ucrainene.

Declarația serviciilor de informații ucrainene a precizat că la întâlnirea de sâmbătă au participat ofițeri ai Gărzii Naționale Ruse și ai serviciilor de informații FSB.

„Ca urmare a exploziei, cel puțin trei ofițeri ai Gărzii Naționale au fost uciși la sediu”, se arată în declarație. „Informațiile privind alte pierderi ale inamicului sunt în curs de clarificare”, a precizat comunicatul ucrainean.

Până în prezent, Ministerul rus al Apărării, serviciul de securitate FSB și Garda Națională rusă nu au reacționat public pe această temă.

Atât Rusia, cât și Ucraina au subestimat deseori numărul de victime militare în războiul care durează de 20 de luni, exagerând în același timp pierderile pe care pretind că și le-au provocat reciproc.

Ucraina a efectuat o serie de atacuri asupra Melitopolului, un oraș din regiunea Zaporojie, care avea o populație de aproximativ 150.000 de locuitori înainte de război și care a devenit un punct-cheie al apărării Moscovei din regiune.

Presa ucraineană a declarat că un atac de săptămâna trecută asupra orașului ocupat Skadovsk din regiunea Herson a vizat, de asemenea, ofițeri ruși.

Relatările privind atacul din Melitopol vin în contextul în care forțele ucrainene continuă o contraofensivă în sudul regiunii Zaporojie și pe două axe din estul regiunii Donețk.

În vreme ce progresul operațiunii lansate în iunie a fost lent, Ucraina a lovit în mod repetat obiective militare din spatele liniei frontului, în teritoriile controlate de Rusia.

 

Sursa: Libertatea