Avocatul Poporului cere oficial Ministerului Educației să reintroducă bursele de merit pentru elevii din clasele primare

Avocatul Poporului cere oficial Ministerului Educației să reintroducă bursele de merit pentru elevii din clasele primare

Știri

 

Instituția Avocatului Poporului, condusă de Renate Weber, îi cere ministrului Ligia Deca să reintroducă elevii din clasele primare, care dau dovadă de performanță, pe lista beneficiarilor de burse pentru merite școlare, sportive și artistice, la 7 luni după ce i-a înlăturat, relatează G4media.ro.

Atâta timp cât la competițiile Ministerului sunt admiși să participe şi copiii de până în clasa a IV-a, arată Avocatul Poporului, elevii din învățământul primar care fac performanță trebuie să poată primi din nou burse de excelență olimpică și burse de merit.

În cadrul unui document oficial al Avocatului Poporului, semnat de Renate Weber și trimis pe 2 aprilie 2024 către ministrul Educației, Ligia Deca, instituția cere reintroducerea burselor de excelență olimpică și a burselor de merit pentru elevii din învățământul primar care dau dovadă de performanță, atât timp cât ei pt concura în competițiile Ministerului Educației.

Prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6238/2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, ordin semnat de ministrul Ligia Deca, „elevii din ciclul primar pot beneficia doar de burse sociale, excluzând astfel posibilitatea lor de a primi burse de excelență olimpică sau burse de merit”, spune Avocatul Poporului.

„În opinia Avocatului Poporului, diferențierea operată, şi anume în funcție de ciclul de învăţământ, respectiv primar sau gimnazial/liceal, în condițiile în care aceste categorii de elevi fac parte din categoria elevilor din învăţământul preuniversitar, nu este un criteriu obiectiv care să justifice tratamentul juridic diferențiat aplicat în acordarea burselor.

Este evident că învăţământul primar, precum si cel gimnazial şi liceal sunt parte componentă a învăţământului preuniversitar, astfel încât nu se poate susţine că bursa de merit sau de excelență se cuvine numai unui anumit nivel din acest sistem (celui gimazial/liceal), atât timp cât la o competiție sunt admiși să participe şi cei din alt nivel (cel primar)”, se arată în documentul consultat de Edupedu.ro.

 

Preluare: Libertatea Read More