BREAKING Acord final: OTP Bank vinde unitatea din România către Banca Transilvania pentru aproape 350 de milioane de euro – Bloomberg

BREAKING Acord final: OTP Bank vinde unitatea din România către Banca Transilvania pentru aproape 350 de milioane de euro – Bloomberg

Știri

OTP Bank, cel mai mare creditor din Ungaria, a ajuns la un acord pentru a vinde unitatea sa din România către Banca Transilvania pentru 347,5 milioane de euro, scrie Bloomberg.

„OTP Bank Plc. anunță că a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acțiuni pentru a vinde participația de 100% deținută direct și indirect la OTP Bank România SA către Banca Transilvania SA. În cadrul tranzacției, OTP Group vinde, de asemenea, participațiile sale de 100% din celelalte filiale românești, OTP Leasing România IFN SA și OTP Asset Management SAI SA, către BT.
Prețul de vânzare este de 347,5 milioane EUR, care este mai mic decât valoarea activului net al filialelor care urmează să fie vândute, recunoscută în conturile consolidate, în consecință, tranzacția a avut ca rezultat un impact negativ asupra contului de profit și pierdere de 59,5 miliarde HUF (după impozitare) la nivel consolidat, care a fost deja înregistrat în trimestrul IV 2023.
Închiderea financiară a tranzacției este așteptată în 2024, sub rezerva aprobărilor de reglementare necesare”, arată anunțul băncii.

În ianuarie, Bloomberg scria că tranzacția ar putea avea loc în primul trimestru al acestui an.

Discuțiile dintre OTP și Banca Transilvania, cel mai mare creditor din România, sunt în curs de desfășurare de la sfârșitul anului trecut, când Banca Transilvania a apărut ca ultimul ofertant rămas în discuțiile pentru achiziționarea unității.

Firma de brokeraj Concorde, cu sediul la Budapesta, a evaluat tranzacția la 350 de milioane de euro.

OTP, care a devenit una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală și de Est după o serie de achiziții, a decis să își vândă activitatea din România ca parte a unei strategii de cesionare a unităților cu o cotă de piață mai mică.

Este cea mai recentă tranzacție bancară în curs de realizare în România, care se află pe un val de achiziții, deoarece creditorii din Europa de Vest încearcă să se extindă în regiune pentru a profita de o creștere economică relativ mai rapidă într-o țară care a reușit să evite recesiunea.

În octombrie, UniCredit SpA a convenit să cumpere unitatea locală a Alpha Bank, împreună cu o participație în cadrul creditorului grec.

Intesa Sanpaolo SpA este, de asemenea, în curs de achiziționare a First Bank din România de la proprietarul său cu capital privat.

 

Sursa: Economedia.ro Read More