Certificatul RAR Auto-Pass pentru vânzarea mașinilor second-hand

Certificatul RAR Auto-Pass pentru vânzarea mașinilor second-hand

Știri

 

Tot mai mulți români preferă să cumpere mașini second-hand în primul rând datorită prețurilor mai accesibile comparativ cu cele la automobilele noi. Procedura de vânzare a unei mașini începând cu anul 2024 a suferit câteva modificări semnificative, care vor face acest proces mai detaliat, mai complicat, însă și mai transparent, astfel că posibilele defecte ori modificări ilegale care pot apărea la o mașină nu vor mai putea fi ascunse.

RAR Auto-Pass, sprijin pentru cumpărătorul vulnerabil

În cazul în care dorești să-ți înstrăinezi automobilul trebuie să știi care sunt noile reguli impuse de legislația națională în vigoare. Aceste schimbări au ca scop îmbunătățirea calității mașinilor second-hand care sunt disponibile pe acest segment de piață, unul care s-a aflat într-o creștere constantă în ultimii 5 ani. Trebuie să știi că există o serie de documente care sunt necesare pentru vânzarea unei mașini second-hand pe care ești obligat să le pregătești astfel încât tranzacția să fie realizată în conformitate cu reglementarile legislative din țara noastră, iar printre acestea se cere începând din acest an și cel care poartă denumirea de RAR Auto-Pass. Legiuitorul consideră acest document drept un sprijin pentru cumpărătorul vulnerabil. În acest articol îți vom spune ce este acest document, care sunt celelalte acte necesare vânzării unui automobil rulat şi ce paşi trebuie să parcurgi până când vei preda cheile şi maşina către noul proprietar.

Ce este RAR Auto-Pass și ce informații conține

După cum am precizat anterior, începând cu acest an, legislația care guvernează piața vânzărilor de mașini second-hand a suferit o serie de modificări. Cea mai importantă dintre acestea se referă la un document complet nou pe care persoanele care vor să-și vândă mașina sunt obligați să-l aibă pentru că, fără acesta, ei nu vor putea finaliza tranzacția. Documentul poartă denumirea de RAR Auto-Pass va fi necesar la transcrierea dreptului de proprietate și va fi eliberat – în format digital – începând cu data de 1 decembrie 2024, conform informațiilor furnizate de RAR.

Certificatul se va elibera la vânzarea maşinii pentru a putea fi prezentat cumpărătorului, conform Legii nr. 142/2023 şi OMTI nr. 210/2024, şi se adresează maşinilor care sunt deja înmatriculate în România. Certificatul va conține informații referitoare la numărul de identificare al mașinii, data și natura accidentelor în care a fost implicată, detalii referitoare la avarii grave la sistemele de frânare și de direcție, numărul real de kilometri parcurși, precum si tipul intervenţiei la care a fost supus vehiculul, și anume întreţinere, reparaţie, actualizare de soft, etc. RAR va elibera gratuit un certificat de negare în situaţia puţin probabilă în care, la interogarea aplicaţiei, nu se va găsi nici o informaţie despre o anumită mașină. Certificatul va avea o valabilitate de 60 de zile de la data eliberării de către Registrul Auto Român.

Când se va elibera RAR Auto-Pass și cât va costa

Trebuie să știi că, la sfârșitul lunii mai, aplicația RAR Auto-Pass va fi gata din punct de vedere al platformei digitale și va fi distribuită către toate entitățile. Aici vor fi completate toate datele necesare eliberării certificatului, precum service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producători auto, mai precizează RAR. Reprezentanții RAR spun că, pentru a se putea aduna suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui automobil să fie cât mai relevantă, va fi nevoie de cel puțin 6 luni.

Prin urmare, RAR va elibera acest certificat tuturor persoanelor care vor vinde un autoturism începând cu data 1 decembrie 2024, conform prevederilor legale în vigoare. În acest fel, certificatul va putea fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției. RAR Auto-Pass va costa în jur de 50 de lei, iar pentru a-l obţine nu va fi necesar să te prezinți la RAR cu automobilul.

Ce noutăți va aduce RAR Auto-Pass

În conformitate cu prevederile Legii nr. 142/2023, Registrul Auto Român înfiinţează şi gestionează registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate pe teritoriul României. Acest registru conține informaţiile obţinute de către RAR cu ocazia prestaţiilor care implică identificarea unui vehicul rutier ori cu ocazia efectuării inspecţiei tehnice periodice la una dintre reprezentanţele RAR sau al staţiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate conform legislaţiei în vigoare. Este vorba despre datele trimise la RAR de către atelierele pentru inspecţia tahografelor şi/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislaţiei în vigoare, operatorii economici autorizaţi conform legislaţiei în vigoare care desfăşoară activităţi de reparaţii, de întreţinere, de reglări funcţionale, de modificări constructive şi de reconstrucţie a autovehiculelor, precum şi de producătorii autovehiculelor, reprezentanţii autorizaţi, importatorii sau distribuitorii de autovehicule noi.

Orice persoană care încearcă să modifice kilometrajul de pe odometrele unui autovehicul va fi sancționată cu amendă de la 3.000 la 5.000 lei, asta pentru că, în momentul de față, în România, această faptă nu este considerată infracțiune, așa cum este cazul, spre exemplu, în Germania.

RAR Auto-Pass nu oferă date despre mașinile înmatriculate în alte țări

Reprezentanții Registrului Auto Român spun că în curând vor putea avea acces la date despre autovehiculele care au fost înmatriculate anterior în alte țări membre ale Uniunii Europene. În acest fel vor putea fi evitate fraudele cu mașinile second-hand aduse din alte state UE, în pofida faptului că eliberarea certificatului nu presupune prezentarea automobilului la RAR.

Potrivit instituției, în țări precum Germania, Italia sau Franța există un sistem de schimb de informații, iar RAR face parte din acest proiect începând din 2023. Drept urmare, în mod sigur, în clipa în care acest schimb de date se va generaliza, istoricul autovehiculului în România nu va porni de la momentul înmatriculării acestuia pentru prima dată într-una dintre celelalte țări din UE. Practic, RAR-ul se va duce pe fir înapoi până la informațiile din țara de proveniență a acelui autoturism. Procedura de vânzare a unui automobil second-hand în celelalte țări din UE este similară cu cea din România.

Car-Pass, „fratele” belgian al RAR Auto-Pass

Comisia Europeană a emis în urmă cu zece ani o directivă prin care a impus statelor membre UE să găsească soluții care să elimine frauda kilometrajelor mașinilor second-hand și să-i sancționeze drastic pe contravenienți. Cu toate acestea, cele mai multe state europene au fost de atunci martore pasive la denaturarea pieței de automobile de ocazie prin frauda sistematică a kilometrajelor. RAR Auto-Pass a preluat modelul Car-Pass din Belgia, țară este este unul dintre liderii exportului mașinilor second-hand din Europa.

Pentru a îmbunătăți imaginea pieței de mașini rulate, această țară a implementat sistemul Car-Pass în 2006. Acesta este un document obligatoriu, care verifică autenticitatea kilometrajului pentru fiecare mașină rulată care face obiectul unei tranzacții. La fel ca RAR Auto-Pass, certificatul belgian conține informații referitoare la istoricul kilometrajului unui autovehicul. Datele sunt colectate de la peste 11.000 de unități abilitate, cum ar fi service-uri, centre de inspecție tehnică periodică, dealeri auto și chiar vulcanizări. Acestea sunt obligate să transmită către un centru specializat numărul de kilometri ai mașinii de fiecare dată când aceasta intră în unitatea respectivă. Acest document este printat pe o hârtie specială, foarte asemănătoare cu o bancnotă și costă 10,50 euro, tarif identic cu cel al RAR Auto-Pass.

Experții spun că frauda kilometrajelor poate fi gestionată doar dacă există un sistem transfrontalier european, iar de mai mulți ani se încearcă implementarea Car-Pass în toată Europa. În Olanda a fost adoptat un sistem similar celui din Belgia, care este gestionat de autoritatea națională pentru traficul rutier (RDW), însă abordarea europeană încă lipsește. De la implementarea sistemului Car-Pass, fenomenul fraudei kilometrajelor aproape că a dispărut în Belgia. Dacă înainte de 2006 fuseseră fraudate kilometrajele a peste 60.000 de mașini second-hand, un deceniu mai târziu au fost detectate doar aproape 1.200, iar în prezent numărul încălcărilor este aproape de zero, potrivit OpenLane.

Acte necesare pentru a vinde o mașină în 2024

Dacă deții un automobil și dorești să-l vinzi este important să știi că, în 2024, procedura este ceva mai complică ca până anul trecut, însă autoritățile spun că modificările aduse sunt în interesul cumpărătorilor. Pentru a putea vinde un autoturism trebuie în primul rând să fii proprietarul acestuia sau să ai o procură notarială de la proprietar. Ca tranzacția să se poată realiza în condițiile prevăzute de legislația în vigoare va trebui să te asiguri că ai pregătite toate actele necesare. Iată care sunt documentele de care ai nevoie pentru a putea vinde o mașină, potrivit site-ului VerificareVin:

Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) – acest document dovedește faptul că deții dreptul de proprietate al respectivei mașini, iar acestai trebuie să conțină toate informațiile corecte și actuale.
Certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul auto).
Certificatul RAR Auto-Pass.
Cartea de identitate a proprietarului – proprietarul mașinii trebuie să aibă asupra sa cartea de identitate (buletinul) pentru a putea dovedi că este titularul autovehiculului.
Procură notarială (dacă situația o cere) – în cazul în care vinzi mașina pentru o altă persoană va trebui ca aceasta să-ți dea o procură notarială prin care proprietarul îți acordă dreptul să închei tranzacția.
Asigurare RCA valabilă – în momentul vânzării mașinii tale trebuie să deții o poliță de asigurare obligatorie RCA valabilă.
Raportul de Inspecție Tehnică Periodică (ITP) – când vinzi mașina trebuie să te asiguri că vehiculul are ITP-ul făcut deoarece fără acesta nu vei putea înstrăina autoturismul în mod legal.
Viză de la administrația fiscală aplicată pe fișa de înmatriculare.
Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.

Pași de parcurs în vânzarea unei mașini în 2024

Trebuie să redactezi un contract de înstrăinare-dobândire pe care să îl completezi cu toate informațiile necesare și reale. Modelul este unul standard și se poate descărca de pe internet. Acesta poate fi completat direct pe computer, folosind un editor PDF online, sau poate fi printat și completat de mână. 
Al doilea pas constă în completarea unei fişe de înmatriculare cu datele din contractul de înstrăinare-dobândire şi cu informaţii din Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV).
Această fișă va trebui apoi vizată la administraţia fiscală de care aparţii, iar aici vei avea nevoie și de alte documente, și anume contractul de înstrăinare-dobândire (pentru persoanele fizice) sau factura fiscală (pentru persoanele juridice), copii după cărţile de identitate ale vânzătorului şi cumpărătorului, copie după CUI (în cazul persoanelor juridice) şi Cartea de Identitate a Vehiculuui (în original şi o copie).
La Direcția de Taxe și Impozite se va depune o declaraţie pe proprie răspundere de radiere din evidenţă a autovehiculului pe care îl vinzi. Aici trebuie să obţii mai multe semnături şi ştampile, iar pentru asta trebuie să ai toate taxele și impozitele achitate la zi, inclusiv impozitul auto plătit în avans pe tot anul respectiv (acesta nu se recuperează).
Din momentul în care intri în posesia fişei de înmatriculare cu toate avizele vei putea să îi predai cumpărătorului cheile şi maşina.
La noul proprietar al maşinii vor rămâne contractul de înstrăinare-dobândire în original, fişa de înmatriculare vizată și certificatul de înmatriculare al mașinii, care va avea trecut pe verso numele cumpărătorului, data şi semnătura vânzătorului. De asemenea, noul proprietar va intra și în posesia CIV-ului şi, dacă este cazul, a asigurării obligatorii RCA.

Foto:123rf.com

 

Sursa: Libertatea Read More