Cine este avocatul care o reprezintă pe Simona Halep la TAS. Cu ajutorul său, Lucian Bute s-a ales cu o pedeapsă redusă

Cine este avocatul care o reprezintă pe Simona Halep la TAS. Cu ajutorul său, Lucian Bute s-a ales cu o pedeapsă redusă

Știri

 

Celebrul avocat american Howard Jacobs, care a apărat numeroși sportivi în cazuri de dopaj, inclusiv pe Maria Șarapova și pe Lucian Bute, o va apăra pe Simona Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) din Elveția, în audierile care încep miercuri, 7 februarie, a relatat Euronews România.

Howard Jacobs a fost avocatul rusoaicei Maria Șarapova în 2016, când fosta lideră mondială și deținătoare a cinci titluri de Grand Slam a fost depistată dopată cu meldonium. Inițial, Șarapova a fost suspendată doi ani, însă după ce a ajuns la TAS pedeapsa i-a fost redusă cu 9 luni.

Howard Jacobs l-a reprezentat la TAS și pe tenismenul croat Marin Cilic, a cărui suspendare a fost redusă de la 9 luni la 4 luni, după ce a fost depistat pozitiv cu niketamidă, în 2013.

Americanul a lucrat și cu Lucian Bute, pe vremea când fostul campion mondial la box a fost depistat pozitiv cu ostarină, în mai 2016. După ce a fost analizată și proba B prelevată de la Bute, rezultatul a fost în continuare pozitiv, dar, cu ajutorul avocatului Howard Jacobs, Bute a demonstrat că suplimentul alimentar pe care îl consumase era contaminat, iar TAS a stabilit că vina aparținea laboratorului din San Diego care a preparat suplimentul. Drept urmare, Bute a rămas cu o pedeapsă de 6 luni, în loc de cea maximă de 3 ani.

Simona Halep, audiată trei zile la TAS

Audierile au fost stabilite între 7 și 9 februarie la Lausanne, la sediul TAS, după un an și patru luni de la testul pozitiv la roxadustat, din august 2022. Audierile vor fi cu ușile închise, deoarece niciuna dintre dintre părţi nu a solicitat o audiere publică. Deși Halep putea opta pentru un arbitru român, constănțeanca a ales un judecător străin, a notat Euronews România.

După audieri, TAS va delibera şi va da decizia finală şi motivarea, dar deocamdată nu s-a stabilit nicio dată la care va fi pronunţată hotărârea. TAS a anunțat că Simona Halep nu are voie să facă nicio declaraţie înainte de sfârşitul audierilor.

Simona Halep, 32 de ani, a fost inițial suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. Ea a fost găsită vinovată de două încălcări ale regulamentului antidoping, utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și a unei „metode/substanțe interzise” pe durata sezonului 2022, concluzie la care experții ITIA au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic.

În septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o patru ani pe Halep.

 

Sursa: Libertatea Read More