Comisia Europeană cere României și Slovaciei să transpună corect o directivă privind combaterea spălării banilor

Comisia Europeană cere României și Slovaciei să transpună corect o directivă privind combaterea spălării banilor

Știri

Comisia Europeană a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României și o scrisoare suplimentară de punere în întârziere Slovaciei pentru transpunerea incorectă a celei de a 4-a și a celei de a 5-a Directive privind combaterea spălării banilor, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei.

„România și Slovacia au notificat o transpunere completă a directivei. Cu toate acestea, Comisia a identificat mai multe cazuri de netranspunere corectă a directivei în dreptul lor intern. În cazul României, transpunerea incorectă afectează, printre altele, aspecte fundamentale, cum ar fi existența unui regim de sancțiuni eficace atunci când se introduc date incorecte în registrul național al beneficiarilor reali. În cazul Slovaciei, transpunerea incorectă afectează în special registrul beneficiarilor reali și funcționarea unității de informații financiare”, se menționează în comunicat.

Normele privind combaterea spălării banilor sunt esențiale în lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. Lacunele legislative dintr-un stat membru afectează UE. Din acest motiv, normele UE trebuie puse în aplicare și aplicarea lor trebuie supravegheată în mod eficient, pentru a se combate criminalitatea și a se asigura protecția sistemului nostru financiar.

În absența unui răspuns satisfăcător din partea României și a Slovaciei în termen de două luni, Comisia transmite că poate decide să continue procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și să trimită un aviz motivat.

 

Sursa: Economedia.ro