„Dacă semnezi acum, fii gata să mori!” Pușcăriașii ruși nu mai sunt grațiați după 6 luni, dacă plecă pe front în Ucraina. Obligați să lupte până la sfârșitul războiului

„Dacă semnezi acum, fii gata să mori!” Pușcăriașii ruși nu mai sunt grațiați după 6 luni, dacă plecă pe front în Ucraina. Obligați să lupte până la sfârșitul războiului

Știri

 

Rusia eliberează pușcăriași pentru a lupta în Ucraina de mai bine de un an, și la început le oferea grațiere și eliberare după șase luni, chiar dacă fuseseră condamnați pentru o crimă violentă. Dar BBC a descoperit că această înțelegere nu mai e valabilă. Acum, nu mai grațiați, se confruntă cu condiții mai dure de recrutare și, în loc să meargă acasă devreme, trebuie să lupte până la sfârșitul războiului.

„Dacă te înscrii acum, fii gata să mori”, a scris un bărbat pe nume Serghei, într-un grup de chat pentru foștii condamnați ruși care luptă în Ucraina. El spune că din octombrie face parte dintr-un nou tip de unitate militară cu numele „Ștorm Z”, căruia îi sunt repartizați condamnații.

„Înainte puteai să scapi după șase luni. Dar acum, trebuie să ajungi până la sfârșitul războiului”, scrie el.

Când recrutarea în masă a condamnaților ruși încarcerați a început în vara anului 2022, aceasta a fost condusă de Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat Wagner. Prizonierii au primit un cazier curat, grațiere completă și li s-a permis să plece acasă după șase luni pe câmpul de luptă.

Înainte de a muri într-un accident de avion în august, Prigojin a spus că aproape 50.000 de prizonieri ruși au fost trimiși în prima linie în cadrul acestui acord, cifre similare fiind publicate și de activiștii pentru drepturile omului. Mii dintre acești prizonieri au murit, dar alții, inclusiv zeci de condamnați pentru crime violente, s-au întors acasă, iar unii dintre ei au recidivat și chiar au comis crime.

Armata rusă a preluat schema de recrutare în februarie 2023, oferind inițial aceleași condiții ca și Prigozhin. Dar aranjamentul însemna că prizonierii eliberați pentru a lupta puteau pleca acasă după șase luni și se aflau într-o poziție mai privilegiată decât soldații obișnuiți. Asta i-a supărat pe bărbații care fuseseră mobilizați și pe familiile lor. Acum, noile condiții pentru prizonieri refac acest echilibru și sunt mult mai stricte.

Din urmărirea mesajelor din grupurile de chat și vorbind cu luptători și rude, BBC poate confirma că trupele Ștorm Z servesc în prezent de-a lungul liniei frontului, de la Zaporijia, în sudul Ucrainei, până la Bahmut în est.

O femeie din regiunea Transbaikal, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, care a dorit să rămână anonimă, a declarat pentru BBC că soțul ei a fost recrutat într-una dintre echipele Ștorm Z la începutul toamnei anului 2023. Ea nu a dezvăluit ce crimă a comis el, dar a spus că a fost „o acuzație serioasă”.

Ea a spus că au luat împreună decizia că va lupta în Ucraina, crezând că asta va duce la o eliberare mai rapidă. „Februarie aceasta ar fi trecut 15 ani de când a fost condamnat. Mai avea patru de executat”, a spus ea. „Condițiile din închisoare erau OK. Ar fi putut continua să-și ispășească pedeapsa, dar aceasta a fost singura modalitate de a-l duce mai repede acasă”.

Ea a spus că înțelegerea semnată cu Ministerul rus al Apărării era pentru un an, nu șase luni, așa cum a fost pentru alți foști deținuți, înainte. Iar când această perioadă va expira, soțul ei nu va fi grațiat și nu va putea pleca imediat acasă, deoarece contractul „va fi prelungit automat”.

Postările pe rețelele de socializare de la alți ruși ale căror rude servesc în unitățile Ștorm Z arată că și aceștia vor trebui să rămână în prima linie până la sfârșitul a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”. Deținuții sunt avertizați despre acest lucru atunci când se înscriu și decizia urmează unui decret din septembrie 2022 al lui Vladimir Putin, care înseamnă, în esență, că atunci când un contract expiră, acesta nu poate fi reziliat și este reînnoit.

Acum, singura modalitate prin care prizonierii pot obține o eliberare completă este dacă primesc o decorație de stat, devin incapabili, ating limita maximă de vârstă sau dacă războiul în sine se încheie.

În loc de grațiere, foștii pușcăriașii primesc acum ceea ce este descris ca o eliberare condiționată la sfârșitul timpului lor în armată. Asta înseamnă că, dacă sunt găsiți vinovați de comiterea unei noi infracțiuni, sentința lor va reflecta și condamnările anterioare.

De asemenea, președintele Putin nu mai este implicat în semnarea personală a grațierilor, ceea ce înseamnă mai puține titluri nedorite în mass-media despre el și grațierea persoanelor condamnate pentru crimă și infracțiuni sexuale.

BBC a analizat multe postări din grupurile de chat de la soldați care spun că au fost în prima linie în aceste unități. „Condițiile sunt oarecum mai bune. Primești salariu complet, ca în armată, și toate celelalte beneficii și alocații”, scrie un condamnat.

„Șansele tale de supraviețuire sunt de aproximativ 25%. Eu sunt un soldat de asalt, de cinci luni. Din plutonul nostru de aproximativ 100 de oameni, doar 38 sunt încă în viață”, spune altul.

Multe dintre trupele Ștorm Z sunt antrenate cel mult 10 zile, înainte de a fi trimise pe front. Sunt cunoscute câteva zeci de cazuri de condamnați care s-au trezit în prima linie după doar trei până la cinci zile de antrenament. În comparație, recruții sovietici din Afganistan au primit până la șase luni de pregătire, înainte de trimiterea în teatrul de război.

Din ianuarie 2023, BBC Russian a colaborat cu site-ul web rus Mediazona și cu o echipă de voluntari pentru a identifica numele luptătorilor ruși uciși în război. Peste 8.000 de condamnați au murit în lupte în Ucraina, iar cel puțin 1.100 dintre ei au luptat în unitățile Ștorm Z.

Au fost incluși în baza de date doar acei prizonieri ale căror sentințe au fost confirmate printr-un verdict al instanței publicat. Dar nu toate verdictele sunt digitalizate și nu toate decesele sunt raportate. În realitate, numărul condamnaților morți este estimat a fi mult mai mare. A determina câți au fost uciși este extrem de dificil, mai ales că mulți dintre cei care mor nu sunt găsiți imediat.

Multe rude încă mai caută luptători cu care au pierdut legătura vara trecută. „Acest iad nu se va sfârși niciodată. Nu m-am gândit niciodată că m-aș bucura doar să-i găsesc oasele. Doar să le îngropam”, scrie o mamă, într-un grup de chat.

În trecut, detaliile despre datele condamnaților nu erau întotdeauna introduse în bazele de date militare, dar acest lucru s-a schimbat și membrii unităților Ștorm Z sunt acum procesați ca personal militar, și nu ca voluntari.

Dintre luptătorii Storm V care supraviețuiesc, mulți ajung în captivitate, iar BBC a văzut videoclipuri despre care se spune că arată prizonierii de război interogați de armata ucraineană. Într-unul, un bărbat spune că a fost în închisoare de mai multe ori din 2014, pentru vătămare corporală gravă și furt. BBC a reușit să-l identifice și să confirme sentințele folosind dosarele judecătorești.

Bărbatul a semnat un contract în octombrie cu ministerul apărării și a plecat pe front dintr-o unitate de înaltă securitate. Mai târziu a fost capturat și a spus că luptătorii Ștorm Z sunt adesea trimiși la „atacuri fără rost” din care doar câțiva se întorc. El a spus că dacă refuză să meargă, sunt băgați într-o groapă în pământ și nu li se dă mâncare.

 

Sursa: Libertatea Read More