Date Eurostat: România a depășit anul trecut Ungaria la PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare

Date Eurostat: România a depășit anul trecut Ungaria la PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare

Știri

[[{“value”:”

În 2023, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, exprimat în standarde de putere de cumpărare, varia între 64% din media UE în Bulgaria și 240% în Luxemburg, arată estimările publicate azi de Eurostat, biroul statistic al UE.

Conform datelor pentru 2023, România se situează la 78% din media UE, în creștere față de anul trecut, și a depășit Ungaria la acest indicator, țara vecină fiind la doar 66%. România se apropie ușor de Polonia (80%), dar se află încă la coada listei, cu doar șase state în urmă.

În 2022, indicatorul României urcase la 77%, astfel că țara noastră a ajuns la același nivel cu Ungaria și Portugalia. Între timp, Portugalia s-a detașat în pluton și a ajuns la 83% în 2023.

De menționat că presa maghiară relata încă de anul trecut că România este ușor înaintea Ungariei – PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6% din media UE, în timp ce în România acest raport a fost de 76,7%, conform publicației maghiare Portfolio.hu.

 

În 2023, s-au înregistrat diferențe substanțiale între țările UE în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare. Luxemburg și Irlanda aveau cele mai ridicate niveluri (140% și, respectiv, 112% peste media UE), cu mult înaintea Țărilor de Jos (30% peste media UE), Danemarcei (+28%) și Austriei (+23%).

În schimb, Bulgaria a înregistrat cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, cu 36% sub media UE, urmată de Grecia (-33%) și Letonia (-29%).

O analiză detaliată privind evoluția României pe “scara bunăstării” aici:

GRAFIC. România a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor și se apropie de Ungaria și Polonia la indicatorul “productivitate”. Economiști: “Sustenabilitatea evoluției pozitive va necesita intervenții importante în viitor”

 

“}]] 

Preluare: Economedia.ro Read More