Durerea unei mame a cărei fiică a fost omorâtă, iar ucigașul a fost grațiat de Putin și trimis pe front în Ucraina: „Sunt sute ca mine”

Durerea unei mame a cărei fiică a fost omorâtă, iar ucigașul a fost grațiat de Putin și trimis pe front în Ucraina: „Sunt sute ca mine”

Știri

 

„L-au grațiat pe torționar, pe criminal, pe monstru”, povestește, potrivit publicației Meduza, Oksana Pekhteleva, a cărei fiică a fost ucisă cu brutalitate de iubitul acesteia, în urmă cu trei ani. Condamnat la închisoare, criminalul a fost grațiat de Vladimir Putin pentru a lupta în războiul din Ucraina. Deznădăjduită, mama victimei își mai pune speranțele doar în Divinitate. 

În noaptea de 13 ianuarie 2020, un bărbat din Kemerovo, oraș din sud-vestul Siberiei, pe nume Vladislav Kanyus, și-a ucis cu brutalitate fosta iubită, Vera Pekhteleva, în vârstă de doar 23 de ani. Ore întregi, vecinii au auzit-o pe Pekhteleva țipând în agonie și au sunat în repetate rânduri la poliție, dar până la sosirea autorităților, tânăra era deja moartă. 

Vera Pekhteleva. Foto: gorodok.bz

Kanyus a fost condamnat la 17 ani de închisoare, în timp ce ofițerii de serviciu au fost găsiți vinovați de neglijență în serviciu și condamnați cu suspendare. 

Însă, la începutul acestei luni, mama tinerei, Oksana Pekhteleva, a aflat că ucigașul fiicei sale fusese recrutat din închisoare pentru a lupta în războiul din Ucraina – și a fost ulterior grațiat de Vladimir Putin. 

Jurnaliștii de la publicația independentă Bereg, din Ucraina, au vorbit cu Oksana Pekhteleva, iar interviul a fost tradus în engleză de publicația independentă rusă Meduza. 

Femeia povestește că a aflat de pe rețelele de socializare că Vladislav Kanyus a fost eliberat din închisoare, familia victimei nu a fost anunțată de autorități. „Ne-a fost ascuns acest lucru, nu ne-au spus. Nici n-am crezut, inițial, că poate fi adevărat”.   

Confirmarea a venit de la Ministerul Apărării, într-un răspuns la solicitarea adresată instituției de către familie. „Au spus inclusiv că dosarul său penal a fost șters. Data grațierii a fost 27 aprilie, iar noi am aflat despre asta abia acum două zile (n.r. – la începutul lunii noiembrie). 

Un șoc pentru familie 

În mod firesc, vestea a fost un șoc pentru întreaga familie a tinerei ucise cu brutalitate de partener: „Am fost în stare de șoc, atât eu, cât și Evgheni Pekhtelev (n.r. – tatăl fetei. Cei doi sunt divorțați). Încă suntem consternați. Cum s-a putut întâmpla așa ceva?!

Sunt extrem de neliniștită, îmi este foarte greu acum”, a mai povestit femeia. 

Oksana Pekhteleva menționează, în interviu, că-și dorește ca întreaga presă să relateze despre caz, și se teme, totodată, că ar putea fi arestată și acuzată pentru „atitudine negativă față de patrie”. 

<strong>Încă de anul trecut au început să apară informații despre prizonierii ruși recrutați pentru a participa la războiul din Ucraina, dar Oksana Pekhteleva nu s-a gândit că însuși ucigașul fiicei sale ar putea fi printre ei. </strong>

„Inițial, acest gând nici măcar nu mi-a trecut prin minte. Am fost crescută în Uniunea Sovietică; tatăl meu este ofițer, locotenent-colonel în forțele armate, un veteran al armatei. Am crescut într-o familie educată; am fost mereu învățați să respectăm țara în care trăim. Și, în mod natural, am crezut că nu putem fi trădați”, a declarat ea.  

„Existau informații – poate în mass-media – că infractorii condamnați pentru infracțiuni deosebit de grave nu erau printre cei duși la război. Cel puțin, asta ni s-a spus nouă, cetățenilor ruși. Eu am crezut asta până când m-am confruntat cu… nu știu cum să-i spun”, a continuat ea. 

„Și nu sunt singura, credeți-mă, sunt cel puțin sute de mame ca mine. Trăim în diferite colțuri ale vastei noastre patrii. Unora le este frică (n.r. – să vorbească public), altele nu vor, unele au renunțat, iar altele, din cauza prescripției, nu mai au nici puterea fizică, nici emoțională necesară”.

Oksana Pekhteleva, mama tinerei ucise: 

Deși se declară o femeie puternică, Oksana Pekhteleva e deznădăjduită, nu crede că o vor ajuta nici declarațiile în presa independentă. Cine l-ar putea băga pe criminal înapoi în închisoare? Nu se mai poate face nimic, afirmă: „L-au grațiat pe ucigaș, pe torționar, pe monstru”.

„Nu m-ar mira nici măcar dacă (n.r. – Vladislav Kanyus) ar primi o medalie. Ar fi cea mai gravă palmă – atât pentru mine, cât și pentru sute de mii de femei, de familii cu copii cuminți, care ar trebui să-și îndeplinească datoria de a muri (n.r. – în război). Iar acești ticăloși, aceste lipitori (n.r. – alegând să treacă din închisoare pe front) doar pentru a evita pedeapsa, vor merge alături de noi pe pământul nostru și, de asemenea, vor bate, ucide și viola în secret. Pur și simplu nu înțeleg cine i-a lăsat să pună mâna pe arme”.

Oksana Pekhteleva, mama tinerei ucise:

Dacă n-ar fi existat războiul din Ucraina, o nenorocire produsă de însăși patria ei, mai spune femeia, în mod indirect, ucigașul fiicei sale ar fi fost încă în închisoare. „Dar eu am credință. Există o altfel de pedeapsă – divină. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca aceasta să-l ajungă din urmă (n.r. – pe criminal). Și nu-mi pasă cum se va întâmpla”. 

Foto ilustrativ: 123rf

 

Sursa: Libertatea