Franța. Ministerul Apărării informează că a efectuat sâmbătă un test neanunțat cu o rachetă balistică, fără încărcătură nucleară. Pe rețelele sociale au fost postate imagini cu cerul luminat de rachetă, care a speriat populația din zona sud-vestică a țării.

Știri

 

Potrivit autorităților franceze, racheta, fără încărcătură nucleară, a fost lansată din departamentul Landes, sudul-vestul Franței, și a căzut în largul Oceanului Atlantic, la câteva sute de kilometri de coasta de sud-vest a țării.

Premier tir d’essai réussi du missile balistique stratégique M51.3 !

Cette évolution pérennise la crédibilité de notre dissuasion nucléaire et démontre l’excellence de notre filière lanceur.

Merci à @DGA, @CEA_Officiel, @ArianeGroup et à tous les acteurs de de ce tir réussi. pic.twitter.com/Rwrgn6FEXq

— Sébastien Lecornu (@SebLecornu) November 18, 2023

Primul test de lansare a rachetei balistice strategice M51.3 a fost un succes. Această evoluție perpetuează credibilitatea descurajării noastre nucleare și demonstrează excelența sectorului nostru de lansatoare, a scris ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, pe platforma X (fosta Twitter). Franța este singura țară membră UE care deține arme nucleare.

Many reports are coming in of a strange bright light in the sky over parts of southern Europe. It has just been confirmed that it was a test launch of a M51.3 SLBM successfully carried out by the French military (DGA). pic.twitter.com/mSDH9Dzbzv

— Nahel Belgherze (@WxNB_) November 18, 2023

Locuitorii din zona de sud-vest a țării au scris pe rețelele sociale că testul nu a fost anunțat în prealabil, iar oamenii au fost speriați de sunetul puternic și de lumina de pe cer. Autoritățile franceze au mai precizat că racheta a fost monitorizată pe toată durata fazei de zbor”.

Surse: BFMTV, LeFigaro

 

Sursa: Biziday