Guvernul discută joi un proiect pentru introducerea de noi excepții la „ordonanța austerității”

Guvernul discută joi un proiect pentru introducerea de noi excepții la „ordonanța austerității”

Știri

[[{“value”:”

Guvernul discută în ședința de joi un proiect de ordonanță de urgență prin care introduce noi excepții la „ordonanța austerității” prin care instituțiile de stat trebuiau să reducă cheltuielile bugetare.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor în urmă cu două săptămâni.

Proiectul de ordonanță de urgență
Nota de fundamentare

De exemplu, Finanțele spun că unele prevederi ar bloca sau chiar închide activitatea unor servicii publice esențiale pentru populație.

„Aplicarea prevederilor art. XXIX alin. (1) din Legea nr. 296/2023 ar determina blocarea sau, după caz, încetarea activității unor servicii publice esențiale pentru populație respectiv:

1) serviciile publice de interes local sau județean, specializate, cu personalitate juridică, înființate și organizate în subordinea consiliilor locale sau consiliilor județene, care asigură prestarea serviciilor comunitare de utilități publice

2) serviciile publice ”Salvamont” și serviciile publice de salvare acvatică – salvamari posturile de prim ajutor, având în vedere caracteristicile specifice, determinate de activitățile ce țin de asigurarea prevenirii incidentelor periculoase cu impact direct asupra vieții ori integrității persoanelor și mai cu seamă cele privind salvarea propriu-zisă de la moarte a persoanelor expuse pericolelor montane și acvatice”, arată nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

Articolul XXIX arăta că, începând cu data de 1 iulie 2024, unele instituții își mai pot desfășura activitatea dacă au un număr de peste 50 de posturi aprobate și efectiv ocupate și activitățile nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar. Cele care nu îndeplineau cumulativ aceste condiții, se puteau desființa/reorganiza/fuziona sau puteau transfera activitatea și personalul către alte structuri organizatorice.

Conform proiectului Finanțelor, de această prevedere ar fi fost afectate serviciile comunitare din București și Salvamontul și salvamarii.

În plus, Finanțele vor menținerea acordării bonusurilor reprezentând drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichetele de masă/norma de hrană pentru personalul ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv, atât pentru operatorii economici care nu au pierderi, cât și pentru operatorii economici care au înregistrat pierderi. De asemenea, se propune ca operatorii economici care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenţi şi nerecuperate şi/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent să poată acorda bonusuri reprezentând cheltuieli sociale, dar cu o limită maximă, pentru tot personalul.

Finanțele mai propun exceptarea de la aplicarea prevederilor pentru disciplina economico-financiară pentru companiile cu capital deţinut majoritar de stat ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, a celor definite la alin. (3)-(6) de la art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi pentru Banca Naţională a României.

“}]] 

Preluare: Economedia.ro Read More