Investigație The Guardian. Academicieni din SUA, Marea Britanie și Australia au colaborat cu o universitate iraniană care are legături cu armata, în cadrul unui proiect privind tehnologia de fabricare a dronelor.

Știri

 

Potrivit The Guardian, Universitatea de Tehnologie Sharif din Teheran, care este vizată de sancțiuni internaționale din cauza legăturilor strânse pe care le are cu armata iraniană, a colaborat, în cadrul unui proiect de cercetare a tehnologiei utilizate pentru fabricarea dronelor, cu Universitatea din Southampton, Universitatea New South Wales din Sydney și Universitatea din Houston. Experții au declarat pentru publicație că studiul este “foarte periculos”, având în vedere utilizarea tot mai frecventă a dronelor iraniene în conflictele internaționale.

The Guardian menționează faptul că nu a găsit nicio dovadă care să arate că cercetarea contravine vreunei sancțiuni sau încalcă vreo lege. Totuși, colaborarea ridică semne de întrebare, având în vedere că dronele de fabricație iraniană sunt responsabile pentru o serie de atacuri mortale, în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu, iar dezvoltarea acestora este cunoscută ca fiind o prioritate pentru guvernul din Teheran. Mai mult, Iranul folosește în mod strategic cunoștințele provenite de la academicieni naționali și străini pentru a-și consolida sistemele de apărare.

Documentul a fost publicat anul trecut de către Institute of Electrical and Electronics Engineers. Concret, cercetătorii au examinat utilizarea dronelor în rețele wireless și ca hub-uri de comunicații și au concluzionat, printre altele, că dronele iraniene au capacitatea de a stabili “noi canale de comunicare atunci când un adversar desfășoară bruiaj, ceea ce este extrem de relevant pentru războiul din Ucraina”

Universitatea iraniană Sharif se află sub sancțiuni financiare impuse de UE și Marea Britanie, iar un oficial de rang înalt care lucrează în cadrul instituției este sancționat de SUA. Totuși, aceasta este responsabilă în mare parte pentru ritmul alert în care Iranul și-a dezvoltat programul de fabricare de drone. Precizia dronelor iraniene a fost obținută prin echiparea cu “dispozitive de giroscop dezvoltate de Universitatea Sharif”.

Un purtător de cuvânt al Universității din Southampton a declarat că, între timp, “au fost oprite toate colaborările formale și informale de cercetare cu Iranul”, iar Universitatea din Houston și cea din New South Wales au negat participarea și finanțarea cercetării.

Colaborarea a atras atenția mai multor experți din domeniu, deoarece, în ultimii ani, guvernele din întreaga lume au lansat inițiative pentru a bloca sau împiedica schimbul academic internațională care ar putea contribui la dezvoltarea programului iranian. În iunie 2023, guvernul britanic a lansat o investigație după ce au apărut informații că mai multe universități britanice ar fi colaborat cu iranieni în ceea ce privește cercetarea în domeniul dronelor. Totuși, nicio universitate nu a fost identificată la acel moment.

Sursa: The Guardian

 

Sursa: Biziday Read More