Iran a lansat un atac cu drone asupra Israelului. Forțele armate israeliene spun că „monitorizează toate țintele” care urmează să ajungă în câteva ore

Iran a lansat un atac cu drone asupra Israelului. Forțele armate israeliene spun că „monitorizează toate țintele” care urmează să ajungă în câteva ore

Știri

 

Forțele armate israeliene au anunțat oficial, sâmbătă seara, că Iranul a lansat un atac cu drone care ar urma să ajungă în câteva ore, transmite CNN și Times of Israel. Oficialii susțin că monitorizează țintele și vor anunța populația dacă urmează să ia noi măsuri de siguranță. Este pentru prima oară când Iranul atacă direct Israelul.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvând al Forțelor Armate Israeliene (IDF), a confirmat, într-o conferință de presă, că zeci de drone se îndreaptă spre Israel, informație care fusese inițial anunțată de mai multe publicații israeliene.

El a subliniat că aceste drone, pe care le-a numit „ținte”, sunt monitorizate de forțele armate israeliene și că va dura câteva ore până vor ajunge la destinație.

„În urmă cu puțin timp, Iranul a lansat de pe teritoriul său vehicule aeriene fără pilot spre teritoriul statului Israel. Rețeaua de apărare aeriană este în stare de alertă maximă, iar avioanele Forțelor Aeriene și navele Marinei Militare au misiunea de a proteja cerul țării. IDF monitorizează toate țintele” a spus reprezentantul armatei.

„Cerem publicului să respecte și să urmeze instrucțiunile Comandamentului Frontului Intern și anunțurile oficiale ale IDF în legătură cu acest subiect”, a mai declarat Daniel Hagari.

Hagari a mai spus că vor exista întreruperi GPS în timp ce armata lucrează pentru a intercepta dronele. În cazul în care vor exista atacuri suplimentare, care necesită un avertisment separat, IDF va informa publicul, a precizat acesta.

Sirenele vor suna doar dacă dronele vor intra în spațiul aerian israelian, în locațiile relevante, spune Hagari. El spune că IDF va lucra pentru a intercepta țintele cât mai devreme posibil. Apărarea aeriană a Israelului, deși nu este ermetică, este puternică, a subliniat el.

Netanyahu: „Sistemele noastre de apărare sunt mobilizate”

Mai devreme, armata israeliană anunța că este „în alertă maximă”, iar premierul Benjamin Netanyahu anunța că Israelul este pregătit pentru „un atac direct dinspre Iran”

„Sistemele noastre de apărare sunt mobilizate. Suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât de apărare, cât și de atac”, a declarat premierul, într-o declarație televizată, adăugând că Israelul are sprijinul Statelor Unite și al altor țări.

Oficilii israelieni anunțaseră noi restricții privind adunările civile şi închiderea şcolilor, până luni, la ora 23:00, chiar îniante de atacul iranian despre care IDF spunea ca e posibil să urmeze. De asemenea, sunt restricționate adunările la 1.000 de persoane. În unele zone, cum ar fi în apropierea granițelor din Gaza și Liban, există deja restricții mai stricte privind adunările.

„Israelul monitorizează îndeaproape un atac plănuit de Iran și de aliații săi din regiune”, a declarase sâmbătă seara și Yoav Gallant, care spune că israelienii trebuie să fie pregătiți pentru orice ordin care ar putea fi emis de Comandamentul Frontului Intern al armatei.

În iminența atacului, și președintele american Joe Biden s-a întors mai devreme la Washington, după o călătorie în Delaware, pentru a se întâlni cu echipa sa de securitate națională în legătură cu evenimentele în curs de desfășurare în Orientul Mijlociu, a anunțat Casa Albă.

Iordania, țară la granița Israelului aflată pe ruta oricărui atac venit din Iran, și-a închis temporar spațiul aerian în această seară, a anunțat Al Mamlaka News. Această decizie intervine pe fondul amenințării unui atac iranian asupra Israelului, despre care SUA au avertizat că ar putea fi „iminent”.

 

Preluare: Libertatea Read More