Iranul avertizează că va răspunde „mai puternic și mai hotărât” dacă Israelul va riposta la atacul din timpul nopții

Iranul avertizează că va răspunde „mai puternic și mai hotărât” dacă Israelul va riposta la atacul din timpul nopții

Știri

 

Avertismentul a fost transmis de ambasadorul și reprezentantul permanent al Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, care a afirmat că „Republica Islamică Iran nu va ezita să își exercite dreptul inerent de autoapărare atunci când va fi necesar”, relatează CNN.

„În cazul în care regimul israelian va comite din nou o agresiune militară, răspunsul Iranului va fi în mod sigur și decisiv mai puternic și mai hotărât”, a spus diplomatul.

Iravani a invocat autoapărarea împotriva agresiunilor militare israeliene, precizând că loviturile lansate de Iran au fost represalii la un atacul israelian din 1 aprilie împotriva a consulatului său din Damasc, capitala Siriei.

Totodată, diplomatul iranian a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru că, spune el, „nu a reușit să susțină pacea internațională”, permițând Israelului să „încalce” normele internaționale stabilite și să „escaladeze” tensiunile regionale.

Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru lovitura din 1 aprilie de la Damasc. Totuși, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului a declarat pentru CNN că serviciile lor de informații au arătat că acea clădire nu era un consulat, ci „o clădire militară a forțelor Quds deghizată ca o clădire civilă”.

Atacul, în care au murit șapte consilieri militari iranieni, inclusiv comandanți-cheie din Corpul Gardienilor Revoluției iraniene, a încălcat dreptul internațional, susține Iranul.

Israelul a lansat numeroase lovituri asupra unor ținte susținute de Iran în Siria, vizând adesea transporturi de arme presupus a fi destinate Hezbollah, un puternic reprezentant iranian în Liban.

Iranul a lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, „peste 300 de rachete și drone” asupra Israelului, au anunțat Forțele de Apărare israeliene (IDF), precizând că „marea majoritate” a fost interceptată fără consecinţe grave.

Livetext: Iran a atacat Israel cu „peste 300 de drone și rachete”. Desfășurarea evenimentelor

Foto: Profimedia

 

Preluare: Libertatea Read More