Israel. Benny Gantz, unul din cei mai vizibili membri ai guvernului, a cerut organizarea de alegeri anticipate. Au crescut presiunile interne și internaționale asupra cabinetului Netanyahu, pe fondul ofensivei din Gaza.

Știri

 [[{“value”:”

Benny Gantz, membru fără portofoliu al cabinetului de război condus de Benjamin Netanyahu, a declarat, la un post de televiziune: “Trebuie să cădem de acord cu privire la o dată pentru organizarea alegerilor, în septembrie, undeva la aproape un an de la declanșarea războiului. Stabilirea unei date ne va permite să continuăm efortul militar, semnalând în același timp cetățenilor israelieni că le vom recâștiga în curând încrederea”.

Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier al Israelului, a exclus în repetate rânduri organizarea de alegeri, pe care sondajele de opinie sugerează că le-ar pierde. Netanyahu susține că un astfel de demers, în mijlocul unui război, “nu ar face decât să recompenseze Hamas”. Likud, partidul premierului, a transmis că Gantz “trebuie să înceteze să se mai implice în politici meschine. Alegerile vor aduce paralizie, diviziune, vor afecta operațiunile din Rafah și reprezintă o lovitură fatală pentru șansele obținerii unui acord privind ostaticii”.

Rezultatele sondajelor mai arată că majoritatea israelienilor nu sunt de acord cu modul în care Netanyahu conduce Israelul, în special de la atacul Hamas din 7 octombrie. La sfârșitul săptămânii trecute, mii de oameni au ieșit în stradă în Tel Aviv pentru a cere demisia premierului Netanyahu. La Ierusalim, sute de oameni s-au adunat în apropierea casei prim-ministrului.

Sursa: Reuters

“}]] 

Preluare: Biziday Read More