LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 711 | 30 de atacuri rusești în direcția Avdiivka au fost respinse în ultima zi, anunță Ucraina care încearcă să preia inițiativa pe front

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 711 | 30 de atacuri rusești în direcția Avdiivka au fost respinse în ultima zi, anunță Ucraina care încearcă să preia inițiativa pe front

Știri

 

Kremlinul a acuzat sâmbătă Washingtonul că “provoacă” Kievul să continue războiul, în timp ce Ucraina aşteaptă sosirea ajutorului european şi îşi regândeşte tactica pentru a prelua iniţiativa pe front. Între timp, în ultima zi, au avut loc 66 de ciocniri între forțele ucrainene și cele ruse, anunță armata Kievului. Rusia încearcă în continuare să încercuiască orașul Avdiivka din Donețk. 30 de atacuri ale trupelor Moscovei au fost respinse în zonă, în ultimele 24 de ore, precizează Ucraina.

07:0504-02-2024

Forțele ucrainene anunță că au respins 30 de atacuri rusești în direcția Avdiivka

Rusia nu renunță la încercările de a încercui orașul Avdiivka din regiunea Donețk, anunță duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, care precizează că trupele Kievului au respins, în ultimele 24 de ore, 30 de atacuri rusești în zonă, relatează Ukrainska Pravda.

În total, în ultima zi, au avut loc 66 de ciocniri militare pe front.

Potrivit Ucrainei, forțele Rusiei au lansat două rachete și 65 de lovituri aeriene și a efectuat 53 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate.

23:0803-02-2024

Comandantul unui bombardier strategic rusesc Tu-95 a fost împușcat, susține spionajul militar ucrainean: “Vă cunoaștem numele, adresele, numerele mașinilor”

Oleg Stegachev, comandantul echipajului unui bombardier strategic rusesc Tu-95, a fost împușcat în orașul Engels din Rusia, a anunțat sâmbătă agenția de informații militare a Ucrainei (GUR), potrivit The Kyiv Independent.

Rusia a folosit în mod regulat baza aeriană Engels, situată la aproximativ 730 de kilometri sud-est de Moscova și la sute de kilometri de granița ucraineană, pentru a ataca Ucraina cu avioane care transportă rachete de croazieră.

Mai multe detalii: Comandantul unui bombardier strategic rusesc Tu-95 a fost împușcat, susține spionajul militar ucrainean: “Pedeapsa îi așteaptă pe toți criminalii de război”

22:4803-02-2024

Zelenski: Este esențial să facem tot ce este posibil și imposibil pentru ca Ucraina să provoace înfrângeri Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat sâmbătă seară importanța consolidării lumii libere și a posibilității ca Ucraina să îi provoace Rusiei înfrângeri pe câmpul de luptă, scrie Ukrainska Pravda.

“Nu uitați: războiul pornit de Rusia este pe frontul ucrainean, dar ținta lui nu este doar statul nostru, nu doar independența noastră. Prin urmare, este crucial să menținem cât mai mult posibil consolidarea lumii libere și să facem tot ce este posibil și imposibil pentru ca Ucraina să îi administreze înfrângeri Rusiei”, a declarat Zelenski, în discursul său video adresat națiunii.

Conform liderului de la Kiev, oficialii ucraineni lucrează în continuare cu echipe din state europene pentru consolidarea Ucrainei, pentru noi pachete de sprijin în domeniul militar și pentru identificarea noi soluții de securitate.

“Continuăm să lucrăm cu partenerii în ceea ce privește noile sancțiuni împotriva Rusiei și blocarea schemelor rusești create pentru ocolirea sancțiunilor. Urmărim în mod activ confiscarea activelor rusești împrăștiate în diverse jurisdicții. Sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută în eforturile de confiscare a activelor rusești”, a mai declarat președintele ucrainean, în discursul său.

22:0703-02-2024

Pachetele de sancţiuni împotriva Rusia funcţionează, afirmă șefa diplomației române

Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează, deşi există, în continuare, dificultăţi, a declarat sâmbătă ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, pentru Agerpres. Şefa diplomaţiei române a participat, la Bruxelles, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din UE (Gymnich).

În acest context, au fost abordate teme precum al treisprezecelea pachet de sancţiuni pentru Rusia şi tema unui eventual calendar “cât mai clar” privind aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

“Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează. Evident că mai sunt dificultăţi date de eludarea sancţiunilor de către anumite state şi unul din punctele de discuţie de astăzi a fost cum putem să lucrăm mai bine, inclusiv cu partenerii americani, dar şi noi ca state membre, să evităm această eludare a sancţiunilor. Vom continua discuţiile în acest sens, având un reprezentant special dedicat abordării acestui subiect şi, de asemenea, cum să fim mai eficienţi în ceea ce priveşte sancţiunile următoare, care să aibă legătură cu domeniile critice, care finanţează industria de război”, a spus Odobescu.

Ea a subliniat că situaţia din Ucraina este în continuare o temă prioritară pe agenda europeană. “Susţinem în continuare acest lucru, pentru că este extrem de important să continuăm sprijinul nostru pentru Ucraina. Toate statele membre, toţi miniştrii de Externe au salutat acordul la care s-a ajuns privind Facilitatea pentru Ucraina. Este un important pas înainte, pentru că asigurăm un sprijin predictibil şi de durată pentru vecinul nostru”, a arătat șefa diplomației române.

22:0003-02-2024

Ministru ucrainean: Exporturile din ianuarie din portul Odesa au ajuns aproape la nivelul de dinainte de război

6,3 milioane de tone metrice de mărfuri au fost exportate prin porturile din orașul-port Odesa și din jurul acestuia în ianuarie 2024, ceea ce a fost “aproape egal” cu nivelurile înregistrate înainte de invazia pe scară largă declanșată de Rusia, a anunțat sâmbătă ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, potrivit The Kyiv Independent.

Peste 20 de milioane de tone metrice de marfă au fost exportate din porturile din regiunea Odesa, prin coridorul temporar al Ucrainei la Marea Neagră, în ultimele șase luni, a precizat Kubrakov.

Ruta maritimă a fost deschisă în august 2023, la câteva săptămâni după ce Rusia a denunțat unilateral acordul de la Marea Neagră privind cerealele, decizie care s pus în preicol capacitatea Ucrainei de a-și expedia grânele.

Potrivit lui Kubrakov, 661 de nave au exportat marfa către 32 de țări din întreaga lume. Din cele 20 de milioane de tone metrice, 14,3 milioane de tone metrice sunt produse agricole fabricate de fermierii ucraineni.

Alte 104 nave urmează să sosească în porturile ucrainene, iar acestea vor expedia peste 3 milioane de tone de marfă, a precizat Kubrakov.

Coridorul a fost deschis inițial pentru a permite ieșirea navelor care au acostat în porturile ucrainene de la Marea Neagră începând din februarie 2022.

De atunci, a devenit o rută pentru exportul de bunuri ucrainene, cum ar fi cereale și metale. Ucraina este un producător agricol important, iar livrările sale joacă un rol major în alimentarea țărilor din întreaga lume, mai ales a celor din Sudul Global.

21:2003-02-2024

Crește bilanțul bombardamentului asupra unei brutării din Lisichansk, atribuit Kievului de către administrația rusă de ocupație

Numărul morţilor în urma bombardamentelor ucrainene asupra unei brutării din oraşul ocupat Lisichansk, din regiunea Luhansk, a crescut la cinci, a anunțat sâmbătă Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit AFP.

Un bilanț anterior publicat de agențiile ruse de presă de stat TASS și Ria Novosti indica doi morți. “Cadavrele victimelor au fost recuperate”, a transmis ministerul rus pe Telegram, adăugând că operaţiunile de salvare continuă şi că şase persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături.

Mai multe detalii: Moscova acuză Ucraina că a bombardat intenționat o brutărie din orașul estic ocupat Lisichansk, atac soldat cu moartea a cel puțin 5 civili | VIDEO

15:4403-02-2024

Ucraina aşteaptă sosirea ajutorului european şi îşi regândeşte tactica, pentru a prelua iniţiativa pe front

Ucraina este încrezătoare că deblocarea ajutorului financiar şi militar european îi va permite să preia iniţiativa pe front şi să oprească ofensiva de iarnă a trupelor ruse, propunându-şi în acest scop revizuirea tacticii pe câmpul de luptă, scrie agenţia spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

“Este necesară sporirea livrării anumitor tipuri de arme” de către aliaţii occidentali, a declarat vineri la televiziunea de stat ucraineană Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Pentru a învinge Rusia este necesar în plus “sprijinul economic comun al ţărilor europene”, a indicat acelaşi consilier. “Nu putem lupta contra Rusiei cu cantitate, ci cu calitate”, a mai remarcat acesta, referindu-se la armamentul avansat de care armata ucraineană are nevoie.

În discursul său zilnic obişnuit, preşedintele Zelenski a salutat deblocarea de către UE a unui pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro până în anul 2027, dar a insistat că, din acest pachet, “primele două tranşe trebuie să fie mai mari, de 18 miliarde de euro pe an”, respectiv 18 miliarde de euro pentru anul în curs şi la fel în 2025.

Odată primiţi aceşti bani, adică mai mult de jumătate din întregul pachet, “rezilienţa statului va creşte”, a susţinut Zelenski. Mai mult, el le-a cerut statelor UE să creeze şi un mecanism special de ajutor militar pentru Kiev care să permită Ucrainei să-şi “menţină capacităţile de apărare”.

Dar în timp ce examinează ce ar trebui să facă de acum înainte în războiul cu Rusia, Kievul este în continuare marcat de eşecul contraofensivei sale din vara anului trecut, când armata ucraineană a obţinut doar câştiguri teritoriale minore, cu preţul unor mari pierderi de oameni şi echipamente, pierderi păstrate secrete.

“Da, există un anumit gust amar, având în vedere ce s-a întâmplat în 2023. Da, au fost unele erori tactice, pe care militarii şi liderii politici le-au recunoscut. Dar nu asta este problema, întrucât este vorba despre un război şi nu despre un succes liniar”, explică Podoliak.

Consilierul aminteşte că Ucraina “nu luptă împotriva unei ţări mici cu resurse limitate, ci împotriva Rusiei, considerată o ţară de mare anvergură şi cu un imens complex militar-industrial”, care a acumulat o mare cantitate de echipamente militare şi cheltuieşte în acest război “tot ce găseşte”.

Dacă Ucraina vrea să învingă Rusia, continuă Podoliak, “atunci nu putem rămâne mereu în defensivă”, iar pentru aceasta este nevoie de strategii militare concrete, cum ar fi combinarea acţiunilor menite să epuizeze trupele ruse şi a operaţiunilor ofensive în diferite sectoare ale frontului.

La rândul său, comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, ale cărui disensiuni cu preşedintele Zelenski au fost confirmate în ultimele zile odată cu încercarea, nereuşită, a şefului statului de a-l înlocui, a revenit în prim-plan cu un articol de opinie difuzat de postul CNN, în care a cerut să se “pună capăt gândirii anchilozate şi stereotipe” şi să fie elaborată o nouă tactică de luptă împotriva Rusiei.

Generalul ucrainean a recunoscut dificultăţile Occidentului de a furniza Ucrainei toate armele şi muniţiile de care aceasta are nevoie, cum este cazul obuzelor de calibrul 155 mm, a căror creştere a producţiei se loveşte de insuficienţa elementelor de propulsie. Prin urmare, Zalujnîi sugerează constituirea unui “arsenal de drone relativ ieftine, moderne şi foarte eficiente, precum şi a altor mijloace tehnologice” care să permită atacarea mai eficientă a inamicului “zi şi noapte”. De asemenea, el subliniază că este nevoie de “implementarea unei noi filosofii de război, care să ia în calcul resursele limitate”.

 

Sursa: Libertatea Read More