„Mi s-au uscat buzele, nu mai pot”. Ultima conversație pe care gravida care a murit la Spitalul Județean Bacău cu mama ei

„Mi s-au uscat buzele, nu mai pot”. Ultima conversație pe care gravida care a murit la Spitalul Județean Bacău cu mama ei

Știri

 

O gravidă de 38 de ani a murit la Spitalul Județean Bacău, după mai puțin de 24 de ore de la internare, iar mama acesteia spune că a vorbit cu ea chiar în dimineața tragediei, relatează Antena 3. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie, potrivit spitalului.

”Am așa, durerea, și îi învăț pe medici să deschidă ochii mari, să nu mai moară mame și să rămână copiii mici. Cum e cazul de la Botoșani și multe, multe alte cazuri. Ce aș putea eu să fac? Să îi bag în pușcărie? Nu am nicio șansă! Multe cazuri am văzut din astea, în care a rămas că mortul e vinovat”, spune mama gravidei.

Femeia susține că fiica ei a murit cu zile.

”Cu zile a murit! Am vorbit cu ea seara și dimineața am sunat-o. Și mi-a spus: ”Mămică, sunt la spital, mi s-au uscat buzele, nu mai pot!”.

Femeia de 38 de ani, însărcinată în luna a patra, a murit la Spitalul Județean Bacău, unde a ajuns după ce a acuzat dureri puternice. Familia femeii spune că sarcina era oprită din evoluție, dar tânăra a fost lăsată să aștepte 12 ore până să fie dusă în sala de operație.

Intervenția spitalului, pas cu pas

”Pacienta în vârstă de 38 de ani cu sarcină de 16 săptămâni s-a prezentat pe data de 15 martie 2024, în jurul orei 6:30, la serviciul de Urgențe în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău. Pacienta s-a prezentat pentru următoarele motive: febră, mialgii, cefalee, iar cu o zi înainte a prezentat dureri abdominale și vărsături”, transmite sptialul, într-o reacție pentru publicația locală Bacău.net.

În aceeași reacție, spitalul spune că femeia în vârstă de 38 de ani a avut un consult în privat, „cu 48 de ore înainte de a se prezenta la cabinetul de Urgențe din Maternitate, când starea fătului era normală”.

„La prezentarea în Maternitate, pacienta a fost examinată clinic și ecografic de către medicul de gardă și s-a stabilit «sarcină săptămâna 16 oprită în evoluție». Pacienta a rămas internată pentru supraveghere și intervenție adecvată”, se arată în reacția conducerii spitalului, citată de Bacău.net.

Ulterior, „pentru a clarifica starea de febră/a găsi cauza sindromului febril, medicul ginecolog a solicitat consult de Terapie Intensivă Maternitate. Pacienta a fost examinată de medicul din ATI, s-a stabilit o conduită medicală, iar după 2-3 ore, starea pacientei s-a modificat”, transmite spitalul.

Apoi, potrivit reprezentanților spitalului, tânăra a început să aibă dureri abdominale.

„S-a constituit echipa medicală formată din doi medici ginecologi și un medic ATI. Au examinat din nou pacienta și s-a considerat necesar examen de chirurgie generală. A fost accesat telefonic medicul de gardă de la Chirurgie Generală care a recomandat un set de analize și investigații imagistice, respectiv o radiografie toracică și s-a exclus cauza pulmonară a sindromului febril, precum și o ecografie abdominală prin care s-a evidențiat o cantitate nu prea mare de lichid pericolecistic (în jurul colecistului)”, mai transmite spitalul.

Concluzia legiștilor

Apoi, medicii au decis că trebuie să fie efectuată „o laparoscopie diagnostică”. „În timpul laparoscopiei, s-a întâmplat avortul spontan al fătului oprit în evoluție și nu a mai fost necesară intervenția chirurgicală în sfera ginecologică”.

Tânăra gravidă a rămas apoi internată pe ATI, iar „Evoluția în dinamică a parametrilor biologici anunța o stare de agravare a pacientei”.

„În jurul orei 2, s-a instalat un stop cardio-respirator care a răspuns la manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. S-a continuat medicația și susținerea funcțiilor vitale. În jurul orei 6:30-7 dimineața, s-a instalat cel de-al doilea stop cardio-respirator care nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa medicală, s-a declarat decesul pacientei”, precizează spitalul.

Potrivit spitalului, în prezent este o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău.

”Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului. S-au recoltat probe care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a determinat această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie”, mai transmite spitalul.

 

Preluare: Libertatea Read More