„O escaladare fără precedent”. Principalele reacții după ce Iranul a atacat Israel

„O escaladare fără precedent”. Principalele reacții după ce Iranul a atacat Israel

Știri

 

Iranul a lansat sâmbătă seară „200 de drone și rachete spre Israel”, potrivit armatei israeliene, într-un atac fără precedent, ce ar putea duce la o escaladare majoră între actorii din regiune. Reacțiile nu au întârziat să apară, relatează Reuters, citat de News.ro, care trece în revistă principalele reacții.

LIVETEXT: Iran a atacat Israel cu „peste 200 de drone și rachete”. Urmărește desfășurarea evenimentelor

Netanyahu: „Oricine ne face rău și noi îi vom face rău”

“În ultimii ani, şi mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului. Sistemele noastre defensive sunt desfăşurate; suntem pregătiţi pentru orice scenariu, atât defensiv, cât şi ofensiv. Statul Israel este puternic. Forţele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic”.

“Apreciem că Statele Unite sunt alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, Franţei şi al multor alte ţări. Am stabilit un principiu clar: Oricine ne face rău şi noi îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei ameninţări şi vom face acest lucru cu capul sus şi cu determinare”.

Misiunea Iranului la ONU: „SUA trebuie să se țină la distanță”

“Acţiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc. Chestiunea poate fi considerată încheiată”.

“Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran şi regimul israelian ticălos, faţă de care SUA TREBUIE SĂ SE ŢINĂ LA DISTANŢĂ!”.

Secretarul general al ONU: „Solicit încetarea imediată a acestor ostilităţi”

“Condamn cu fermitate escaladarea gravă reprezentată de atacul de amploare lansat în această seară de Republica Islamică Iran asupra Israelului. Solicit încetarea imediată a acestor ostilităţi. Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părţile să dea dovadă de maximă reţinere pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu. Am subliniat în repetate rânduri că nici regiunea, nici lumea nu îşi poate permite un alt război”.

Biden: „Angajamentul nostru față de securitatae Israelului, de nezdruncinat”

“Tocmai m-am întâlnit cu echipa mea de securitate naţională pentru o actualizare privind atacurile Iranului împotriva Israelului. Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului împotriva ameninţărilor din partea Iranului şi a reprezentanţilor săi este de nezdruncinat”, a transmis președintele american Joe Biden, într-un mesaj pe X, fosta rețea Twitter.

Donald Trump: „America se roagă pentru Israel”

“Ei sunt atacaţi în acest moment, asta pentru că noi (SUA) dăm dovadă de o mare slăbiciune. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă am fi fost noi la guvernare – voi ştiţi asta, ei ştiu asta, toată lumea ştie asta. America se roagă pentru Israel, transmitem sprijinul nostru absolut tuturor celor aflaţi în pericol”.

Premierul canadian: „Suntem alături de Israel”

“Canada condamnă fără echivoc atacurile aeriene ale Iranului împotriva Israelului. Suntem alături de Israel. După ce a sprijinit atacul brutal al Hamas din 7 octombrie, ultimele acţiuni ale regimului iranian vor destabiliza şi mai mult regiunea şi vor face mai dificilă o pace durabilă. Aceste atacuri demonstrează încă o dată dispreţul regimului iranian faţă de pacea şi stabilitatea din regiune. Susţinem dreptul Israelului de a se apăra şi de a-şi apăra poporul de aceste atacuri”, a transmis premierul canadian, Justin Trudeau..

Șeful diplomației europene: „O escaladare fără precedent”

“UE condamnă cu fermitate atacul inacceptabil al Iranului împotriva Israelului. Aceasta este o escaladare fără precedent şi o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale”, a transmis șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Președintele CE: „Trebuie făcut totul pentru a preveni o escaladare”

“Condamnăm cu fermitate atacul lansat de Iran împotriva Israelului. Trebuie făcut totul pentru a preveni o nouă escaladare regională. Trebuie evitate mai multe vărsări de sânge. Vom continua să urmărim îndeaproape situaţia împreună cu partenerii noştri”, a scris la rândul său președintele Consiliului European, Charles Micehl.

Premierul britanic: „Un atac nesăbuit al regimului iranian”

“Condamn în termenii cei mai fermi atacul nesăbuit al regimului iranian împotriva Israelului. Aceste lovituri riscă să inflameze tensiunile şi să destabilizeze regiunea. Iranul a demonstrat încă o dată că intenţionează să semene haos în propria curte. Marea Britanie va continua să susţină securitatea Israelului şi a tuturor partenerilor noştri regionali, inclusiv a Iordaniei şi Irakului. Alături de aliaţii noştri, lucrăm de urgenţă pentru a stabiliza situaţia şi a preveni o nouă escaladare. Nimeni nu doreşte să vadă mai multă vărsare de sânge”, este mesajul lui Rishi Sunak, premierul Marii Britanii.

Premierul spaniol: „Suntem în contact cu ambasadele noastre”

“Urmărim evenimentele din Orientul Mijlociu cu cea mai mare îngrijorare. Suntem în contact permanent cu ambasadele noastre din regiune, care vor rămâne deschise pentru a-i sprijini pe spaniolii din zonă”, a transmis Pedro Sanchez, premierul spaniol.

Ministul german de externe: „Condamnăm cu fermitate atacul”

“Iranul a lansat drone şi rachete asupra Israelului. Condamnăm cu fermitate atacul în curs de desfăşurare, care ar putea arunca o întreagă regiune în haos. Iranul şi reprezentanţii săi trebuie să înceteze imediat acest lucru. Israelul se bucură de întreaga noastră solidaritate în acest moment”, a transmis ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

“Solidaritatea Germaniei este în această seară cu toţi israelienii pe care Iranul îi terorizează prin acest atac nemilos şi fără precedent: Evreii, precum şi arabii şi creştinii, beduinii din Negev, precum şi druzii din Golan, fie ca toţi să fie în siguranţă”, a transmis la rândul său ambasadorul german în Israel, Steffen Seibert.

Ministrul francez de externe: „Iranul face un nou pas în acțiunile sale destabilizatoare”

“Franţa condamnă în termenii cei mai fermi atacul lansat de Iran împotriva Israelului. Prin decizia unei astfel de acţiuni fără precedent, Iranul face un nou pas în acţiunile sale destabilizatoare şi îşi asumă riscul unei escaladări militare”, a transmis Stephane Sejourne.

Reacții și din America Latină. „Preludiul celui de-al treilea război mondial”

“Era previzibil; ne aflăm acum în preludiul celui de-al treilea război mondial, tocmai când omenirea ar trebui să-şi reconstruiască economia spre obiectivul rapid al decarbonizării. Sprijinul SUA, practic, pentru un genocid, a aprins lumea. Toată lumea ştie cum încep războaiele, nimeni nu ştie cum se termină. Dacă poporul israelian ar fi suficient de măreţ, ca strămoşii lor, pentru a opri nebunia conducătorului lor… Organizaţia Naţiunilor Unite trebuie să se reunească de urgenţă şi trebuie să se angajeze imediat pentru pace”, este mesajul președintelui Columbiei, Gustavo Petro.

“Cabinetul preşedintelui Javier Milei îşi exprimă solidaritatea şi angajamentul de neclintit faţă de statul Israel în urma atacurilor Republicii Islamice Iran. Republica Argentina recunoaşte dreptul statelor-naţiuni de a se apăra şi sprijină ferm statul Israel în apărarea suveranităţii sale, în special împotriva regimurilor care promovează teroarea şi urmăresc distrugerea civilizaţiei occidentale”, a transmis Javier Milei, președintele Argentinei.

“În astfel de vremuri dificile, ne exprimăm întregul nostru sprijin pentru poporul israelian şi suntem îngrijoraţi de creşterea violenţei în regiune. Rămânem în contact cu ambasadele noastre din regiune pentru a-i servi pe compatrioţii noştri”, este mesajul președintelui din Paraguay, Santiago Pena.

“Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la escaladarea gravă a tensiunilor din Orientul Mijlociu şi la atacurile iraniene împotriva Israelului. Chile condamnă utilizarea forţei şi apără dreptul umanitar internaţional, care protejează vieţile civililor în conflictele armate”, a transmis ministrul chillian de externe, Alberto Van Klaveren.

“Guvernul Mexicului îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la atacul Iranului împotriva teritoriului israelian şi la impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra a mii de vieţi omeneşti. Mexicul condamnă utilizarea forţei în relaţiile internaţionale şi face apel la părţile implicate să se abţină şi să caute soluţii pe cale paşnică pentru a evita un conflict mai general în Orientul Mijlociu. Mexicul subliniază, de asemenea, importanţa respectării dreptului internaţional în interesul păcii şi securităţii internaţionale”, este mesajul Ministerului de Externe al Mexicului.

 

Preluare: Libertatea Read More