O femeie care venise la poliție să ceară protecție față de fostul partener a fost înjunghiată mortal chiar în fața secției, la Atena. Agenții i-au spus să sune la numărul de urgență

O femeie care venise la poliție să ceară protecție față de fostul partener a fost înjunghiată mortal chiar în fața secției, la Atena. Agenții i-au spus să sune la numărul de urgență

Știri

 

Autoritățile elene au ordonat marți, 2 aprilie, o anchetă urgentă privind înjunghierea mortală a unei femei în fața unei secții de poliție din Atena, unde aceasta tocmai ceruse protecție față de fostul său partener, informează The Associated Press.

Moartea tinerei de 28 de ani a declanșat noi apeluri din partea partidelor de stânga de opoziție pentru ca femicidul – uciderea femeilor sau a fetelor pe baza unei motivații legate de gen – să fie recunoscut ca termen distinct în codul penal al Greciei.

Ministrul de Interne, Michalis Chrisochoidis, a promis o anchetă “completă și aprofundată” în cazul crimei de luni, care a avut loc la câțiva zeci de metri de secția de poliție din Aghii Anargyri.

Fostul partener al femeii, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat și primește îngrijiri medicale, sub paza poliției, într-un spital de psihiatrie, după ce s-ar fi înjunghiat intenționat în urma atacului.

“Ceea ce contează acum este investigarea completă a incidentului (…) și să vedem ce a făcut sau nu poliția”, a declarat Chrisochoidis, pentru postul de televiziune de stat ERT. Ancheta “trebuie făcută în foarte puține zile, chiar ore”, a precizat ministrul.

Poliția a afirmat marți, într-un comunicat de presă, că victima a venit la secția de poliție împreună cu o prietenă, și a raportat că fostul ei iubit – împotriva căruia făcuse plângeri oficiale în trecut pentru comportament abuziv – stătea în fața casei ei.

Potrivit comunicatului, ea a cerut ca o mașină de patrulare să o ducă acasă în siguranță, dar, pentru că a refuzat să depună o plângere oficială, a fost îndrumată să telefoneze la numărul de urgență al poliției și să solicite trimiterea unui vehicul.

Poliția mai susține că femeia că a sunat la numărul de urgență când ieșea din secție. Dar “în timp ce vorbea cu un operator de poliție, a fost atacată brusc de fostul ei partener, care a înjunghiat-o mortal cu un cuțit”.

Președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, s-a declarat șocată în urma acestei crime.

“Crima, încă un femicid, ne zguduie și ne înfurie”, a spus ea, într-un comunicat. “Aceasta arată (…) responsabilitatea urgentă pe care o au autoritățile de a lupta împotriva violenței și a criminalității bazate pe gen”, a adăugat Katerina Sakellaropoulou.

Comunicatul poliției a precizat că membrii forțelor de ordine sunt instruiți pentru a răspunde la violența de gen, urmând protocoale “care sunt actualizate în mod constant”.

“Trebuie examinat în ce măsură au fost respectate aceste (protocoale)”, a mai declarat ministrul Chrisichoidis. El a adăugat că, deși susține reforma codului penal solicitată de partidele de opoziție, aceasta ar trebui fie “dezbătută serios și calm” de către experții în drept.

Înjunghierea din Atena a fost cea de-a șasea ucidere a unei femei raportată în Grecia în acest an. În 2023, au fost ucise 15 femei.

Foto: Profimedia Images

 

Preluare: Libertatea Read More