Parchetul European a preluat ancheta procurorilor belgieni ce vizează negocierile dintre Ursula von der Leyen și conducerea Pfizer, în legătură cu achiziția vaccinurilor anti-Covid. Nu este clar în ce calitate ar fi vizată șefa Comisiei Europene.

Știri

 [[{“value”:”

Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi investighează negocierile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului European (EPPO), procurorii europeni au preluat de la omologii lor belgieni ancheta care o vizează pe von der Leyen și care investighează posibile fapte de ”imixtiune în funcțiile publice, distrugere a SMS-urilor, corupție și conflict de interese”. Politico notează că deși EPPO investighează posibile infracțiuni, până acum nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare în acest caz.

Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège, la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de un cetățean belgian. Ulterior, Ungaria și Polonia s-au alăturat demersului, deși Polonia este în proces de a-și retrage plângerea, după câștigarea alegerilor parlamentare de către Donald Tusk.

Plângerea depusă de cetățeanul belgian s-a axat pe un presupus schimb de mesaje text între șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de pe tema achiziția de vaccinuri de către UE, în plină pandemie Covid-19, într-o afacere supranumită “Pfizergate”.

New York Times, care a dezvăluit pentru prima dată că între cei doi au avut loc schimburi de mesaje în timpul negocierilor, a solicitat Comisiei Europene acces la acestea, iar când s-a lovit de refuzul instituției de a le pune la dispoziție, a intentat de asemenea un proces. Contractul dintre Comisia Europeană și Pfizer, privind achiția de vaccinuri, a fost negociat în 2021, în vârful pandemiei de Covid, și are o valoare estimată de peste 20 de miliarde de euro.

Srusă: Politico

“}]] 

Preluare: Biziday Read More