Peste 50 de localităţi din 16 judeţe, afectate de vremea rea. Copaci și stâlpi doborâți de vânt și drumuri afectate de zăpadă

Peste 50 de localităţi din 16 judeţe, afectate de vremea rea. Copaci și stâlpi doborâți de vânt și drumuri afectate de zăpadă

Știri

 

Ploaia, vântul și ninsorile de sâmbătă, 18 noiembrie, au produs efecte în 52 de localităţi din 16 judeţe, iar mii de pompieri au intervenit pentru îndepărtarea copacilor smulși de vijelie ori pentru evacuarea apei din gospodării inundate, au anunțat autoritățile. Printre cele mai afectate județe s-a numărat Constanţa, unde pompierii au fost la datorie până târziu în noapte.

Începând de sâmbătă dimineață, de la ora 7.00 și până la ora 21.00, 52 de localităţi din țară au fost afectate de codurile portocaliu și galben de vreme rea, a anunțat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, citat de Agerpres.

Localitățile afectate au fost din județele: Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea.

Aici, peste 3.300 de pompieri, cu peste 2.500 mijloace tehnice, „au intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie de la nouă imobile, cât şi pentru degajarea a 134 de copaci şi şapte stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil din cauza vântului, fiind afectate 16 autoturisme”, a transmis IGSU.

De asemenea, salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei din patru case, o anexă gospodărească, două curţi, două subsoluri şi o stradă.

La Galați, drumarii au intervenit cu utilajele până târziu în noapte pentru deszăpezire, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Fotea.

Efectele vremii din Galați
Efectele vremii din Galați

Vijelia a fost ravagii în Constanţa

La Constanța, din cauza vijeliei, mai mulţi copaci au căzut pe carosabil, iar acoperişurile s-au desprins de pe două blocuri, a anunțat sâmbătă seară ISU Dobrogea.

De asemenea, mai multe artere importante din Constanța au fost inundate în urma ploilor torențiale.

Totodată, din cauza vântului puternic reactorul 1 de la CNE Cernavodă a fost decuplat, iar toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise.

Județul s-a aflat sâmbătă sub trei avertizări de vreme rea, iar autoritățile au emis două mesaje RO-Alert prin care populația a fost avertizată să evite deplasările și să ia măsuri de adăpostire și protecție.

Cum se circulă duminică dimineață pe principalele drumuri din țară

Reforit la situația traficului în condițiile de vreme rea, ieri, circulaţia rutieră a fost temporar afectată din cauza stratului de zăpadă depus pe carosabil pe două drumuri naţionale (DN 1/BH, DN 17/SV) şi pe două drumuri judeţene (DJ 608A/CS, DJ 708D/HD).

Duminică dimineață, 19 noiembrie, Centrul Infotrafic al Poliției Române anunță că în prezent nu sunt autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația restricționată ca urmare a condițiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier.

„La nivel național, plouă în județele Alba, Constanța și Tulcea, se circulă în condițiile unui carosabil umed în majoritatea zonelor din țară, temperaturile sunt pozitive în general, fără probleme de formare a poleiului, fără evenimente rutiere produse. În zonele înalte de munte, circulația se desfășoară în condiții de iarnă, precipitațiile s-au oprit, nefiind restricții de trafic. Se acționează cu utilaje și material antiderapant”, transmite Centrul Infotrafic.

Pe principalele autostrăzi, la această oră, condițiile meteo-rutiere se prezintă astfel:

A1 București-Pitești: fără precipitații, carosabil parțial umed
A1 Sibiu-Deva: plouă, carosabil umed, vizibilitate redusă sub 150 de metri, din cauza ceții, pe tronsonul kilometric 225 – 292
A10 Sebeș-Turda: plouă, carosabil umed
A2 București-Constanța: km. 10-144 fără precipitații, carosabil umed, vânt puternic, iar pe tronsonul km. 144-212 plouă moderat, carosabil umed, vânt puternic
A4 Ovidiu-Agigea: ploaie moderata, carosabil umed, vânt puternic

Potrivit ANM, codul galben de ninsori şi vânt, valabil în jumătatea estică a teritoriului şi la munte, este în vigoare până azi, la ora 10.00. Ulterior, va intra în vigoare un cod galben de vânt, în sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea, până la ora 18.00.

 

Sursa: Libertatea