Prăbușire a construcțiilor de locuințe – redresarea nu se întrevede prea curând

Prăbușire a construcțiilor de locuințe – redresarea nu se întrevede prea curând

Știri

[[{“value”:”

Deși sectorul construcțiilor a fost deosebit de dinamic în ultimul an datorită lucrărilor inginerești de la infrastructura de transport, care au accelerat pe baza fondurilor europene și naționale, activitatea în celelalte subsectoare s-a prăbușit pur și simplu.

2023 – an record pentru investiții care au primit 8 miliarde de euro în plus față de 2022. Fondurile UE au ridicat infrastructura și economia

De exemplu, construcțiile rezidențiale sunt într-un declin constant în ultimele 14 luni.

Iar tendința scăzătoare va continua, numărul de autorizații de construire scăzând și în primele două luni din an (-5,7%) comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Mai puține autorizații, mai puține construcții de clădiri rezidențiale în viitor: la nivel național, în primele două ale anului s-au acordat doar 4.385 de autorizații de construire.

Ianuarie este o lună în care de regulă volumul lucrărilor de construcții se contractă, însă în prima lună din acest an, scăderea la clădirile rezidențiale a fost aproape la jumătate față de lună anterioară -47%.

Motivele care stau la baza cererii scăzute de locuințe noi constau în majorarea puternică a dobânzilor bancare și scumpirea materialelor de construcții după criza energetică de după invadarea Ucrainei de către trupele rusești.

S-au prăbușit construcțiile de locuințe. Mii de case stau nevândute, iar 70% dintre dezvoltatori sunt în pragul insolvenței

Dacă după vârful atins în vara anului 2022 prețurile materialelor au dat semne de scădere pe fondul ieftinirii energiei, începutul anului 2024 a reprezentat un impuls puternic, prețurile crescând cu peste 31% față de anul de referință 2021.

Citeşte integral analiza Prăbușire a construcțiilor de locuințe – redresarea nu se întrevede prea curând pe Curs de Guvernare

The post Prăbușire a construcțiilor de locuințe – redresarea nu se întrevede prea curând appeared first on spotmedia.ro.

“}]] 

Preluare: Economie – spotmedia.ro Read More