Președintele Austriei critică încă o dată „decizia greșită” a guvernului Nehammer de a bloca primirea României în Schengen: „Sper că va fi revizuită”

Președintele Austriei critică încă o dată „decizia greșită” a guvernului Nehammer de a bloca primirea României în Schengen: „Sper că va fi revizuită”

Știri

 

Președintele austriac Alexander Van der Bellen a declarat miercuri, 16 noiembrie, că regretă decizia guvernului țării sale de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, despre care afirmă că este una „greșită”, precizând că speră că „într-o bună zi aceasta va fi revizuită”, relatează Deschide.md și tv8.md.

„În momentul în care Guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schenghen am venit cu un comunicat public, în care am zis că nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu. Eu nu am văzut niciun motiv pentru blocarea României și Bulgariei la Schengen, în condițiile în care sistemul oricum nu funcționează”, a spus Alexander Van der Bellen, într-o conferință de presă susținută împreună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu omologul său sloven, Nataša Pirc Musar.

„Întrebarea este mult mai vastă, cum am putea să controlăm fluxul de oameni care-și caută un loc de muncă sau un azil în cele 27 de state ale UE. Am considerat că decizia Guvernului Federal austriac este greșită, dar sper ca într-o bună zi să fie revizuită”, a mai afirmat președintele austriac.

„Timp de mai mute luni am avut discuții cu președinții României și Bulgariei, dar nu am putere executivă. Reiterez, acea decizie nu a fost una corectă”, a adăugat Alexander Van der Bellen.

În urmă cu o săptămână, Alexander Van der Bellen a făcut afirmații similare, în cadrul unei întâlniri cu corespondenţii de presă străini la reşedinţa sa oficială de la Palatul Hofburg.

„Ştiţi că părerea mea diferă de opinia Guvernului (condus de cancelarul Karl Nehammer, n.r.), care a impus un veto (cu privire la intrarea în Schengen a celor două ţări, n.r.) şi nu cedează în pofida recomandării Comisiei Europene de a admite Bulgaria şi România. Guvernul susţine că decizia sa este determinată de migranţii care sosesc în Austria. Aceşti migranţi vin, totuşi, din Ungaria mai degrabă decât din Bulgaria şi România”, a spus atunci președintele austriac.

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat accederea României și Bulgariei în Schengen, în cadrul Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne, invocând criza migranților.

După decizia luată de guvernul austriac privind blocarea primirii celor două țări, Van der Bellen l-a criticat dur pe cancelarul austriac Karl Nehammer, într-un comunicat de presă. Președintele a spus la acel moment că atitudinea guvernului de la Viena afectează „reputația Austriei”.

Comisia Europeană a evaluat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a sprijinit în mod repetat aderarea acestora.

În iulie 2023, Executivul de la Viena a anunțat menținerea votului negativ în privința aderării României la Schengen și a subliniat că primirea în spațiul de liberă circulație nu este o chestiune de politică de partid, ci una de politică de securitate.

Oficialii austrieci susțin că granițele externe ale UE sunt slab protejate, altfel nu își explică de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu au fost supuși unor controale anterioare în alte state membre ale blocului comunitar.

Foto: Profimedia Images

 

Sursa: Libertatea