Procesul Monicăi Macovei, care a lovit cu mașina un motociclist în urmă cu doi ani: O nouă expertiză medicală, care să verifice dacă victima va avea infirmități pe viață

Procesul Monicăi Macovei, care a lovit cu mașina un motociclist în urmă cu doi ani: O nouă expertiză medicală, care să verifice dacă victima va avea infirmități pe viață

Știri

 

Medicii legişti trebuie să prezinte instanţei o nouă expertiză, care să arate dacă Ilie Constantin, motociclistul lovit cu mașina în octombrie 2022 de fosta ministră a justiției Monica Macovei, va rămâne cu leziuni pe tot restul vieții, așa cum a spus bărbatul, a relatat Antena 3. 

În acest moment sunt două procese deschise în urma accidentului provocat de Macovei acum doi ani. Unul penal, în care fosta ministră a justiției este judecată pentru vătămarea corporală din culpă a motociclistului, și al doilea dosar, civil, în care judecătorii trebuie să decidă câți bani va primi motociclistul lovit. În acest ultim proces, judecătorii au făcut apel la medicii legiști. 

Aceştia trebuie să spună, după ce vor face o expertiză, dacă leziunile suferite de Ilie Constantin devin infirmități pe viață sau nu. Acest lucru înseamnă că legiștii vor veni cu un supliment de expertiză la termenul următor al procesului.

Astfel se va stabili atât gravitatea situației și ce pedeapsă va primi Macovei, dacă instanța o va declara vinovată, cât și suma pe care o va primi victima drept despăgubiri. Bărbatul a cerut daune de 500.000 de euro.

Filmul accidentului

Fosta ministră a justiției Monica Macovei mergea spre Mangalia, pe 8 octombrie 2022, iar într-o curbă la dreapta a acroșat un motociclist, care atunci avea 56 de ani.

Conform informațiilor obținute pe surse de Libertatea în aceeași zi, în raportul de cercetare la fața locului, întocmit de Poliția Constanța, scria că Macovei a trecut de podul de la Șantierul Naval Mangalia, venind dinspre stațiunea 2 Mai, apoi a intrat într-o curbă „deosebit de periculoasă la dreapta”, unde „nu a adaptat viteza la condițiile de drum” și a intrat pe contrasens.

În acel moment, mașina Suzuki condusă de fosta ministră a justiției „a intrat în coliziune frontală cu motocicleta condusă regulamentar”, potrivit surselor Libertatea, care au dezvăluit la momentul respectiv ce scrie în raportul de cercetare la fața locului întocmit de Poliție.

Bărbatul lovit este Ilie Constantin, fost cadru MAI, care a lucrat în ISU și este pensionat. El a fost adus în stare gravă la Spitalul Județean Constanța în după-amiaza zilei de 8 octombrie 2022, a fost operat și apoi transferat la Spitalul Floreasca din București. Abia în ianuarie 2024 a făcut primele declarații și a spus că Macovei „nici nu a venit să vadă dacă am murit sau mai trăiesc“ și că medicii i-au spus că nu se va mai recupera complet niciodată. El a cerut daune de 500.000 de euro.

Ce a spus Macovei

Monica Macovei, acum în vârstă de 64 de ani, a susținut pe Facebook, în seara accidentului, că motociclistul „a intrat din plin în aripa stângă a mașinii” și că ea nu a intrat pe contrasens. La scurt timp, Macovei a scris la comentarii că a avut o viteză de „cel mult 70 km/oră” și că „reflexele cresc odată cu experiența”, iar ea conduce „preventiv mai bine decât la 34 de ani”. Ea a refuzat ulterior să mai facă declarații.

La sfârşitul lunii septembrie 2023, Macovei a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

În februarie 2024, fosta ministră a justiției și-a recunoscut vina în faţa magistraților de la Judecătoria Mangalia. Instanţa a anunţat că se va pronunţa pe 12 aprilie.

 

Preluare: Libertatea Read More