Procurorul general îi cere lui Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

Procurorul general îi cere lui Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

Știri

 

Procurorul general al României, Alex Florența, îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu, 94 de ani, în dosarul Mineriadei din iunie 1990, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres. Ancheta trebuie refăcută, după ce dosarul a fost anulat și întors la Parchetul Militar, în 2020.

Dosarul Mineriadei fusese trimis în judecată în iunie 2017 cu inculparea a 13 persoane. În frunte cu fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, pentru infracţiuni contra umanităţii, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor din dosar, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Astfel, procurorii trebuie să refacă întreaga procedură, inclusiv să ceară aviz de la Iohannis pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu.

Dosarul Mineriadei din iunie 1990

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990. Patru persoane au murit împușcate, 1.388 au fost rănite, iar 1.250 au fost arestate din motive de ordin politic.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

 

Preluare: Libertatea Read More