Puterea de cumpărare a crescut, anul trecut, în România, până la 78% din media UE. România a depășit Ungaria, unde indicatorul a stagnat.

Puterea de cumpărare a crescut, anul trecut, în România, până la 78% din media UE. România a depășit Ungaria, unde indicatorul a stagnat.

Știri

 [[{“value”:”

Eurostat arată că, în 2023, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare a variat între 64% din media blocului comunitar în Bulgaria și 240% din medie în Luxemburg.

În privința României, indicele s-a situat la 78% din media Uniunii Europene, față de 76% în 2022. Țara noastră a depășit Ungaria, unde indicatorul a rămas la 76% (anul trecut, România și Ungaria erau la egalitate), dar și Croația, Slovacia și Letonia. În schimb, țara noastră a fost devansată de Polonia (80% din media UE), Estonia (81%), Lituania (85%), Slovenia și Cehia (ambele cu 91%) din țările din estul Europei.

Biroul european de statistică arată că datele sunt unele estimative, iar cele definitive vor fi publicate în iunie. În privința statului Luxemburg, PIB-ul pe cap de locuitor se datorează, într-o bună măsură, ponderii mari de locuitori din afara granițelor, în totalul forței de muncă. Deși lucrătorii transfrontalieri contribuie la economia luxemburgheză, ei nu fac parte din populația rezidentă. În cazul Irlandei, explicația este că acolo își au sediul marile companii multinaționale.

Date/Info: Eurostat

“}]] 

Preluare: Biziday Read More