Kirilo Budanov, șeful GUR, serviciul militar ucrainean de informații, a declarat pentru Vocea Americii că cel puţin 9 persoane au fost ucise şi 16 au fost rănite în urma atacului Ucrainei împotriva cartierului general al Flotei ruse a Mării Neagră din Sevastopol, ieri după amiază. Atacul s-a desfășurat în timpul zilei, pentru că la ora respectivă era în desfășurare o ședință a comandamentului rus, iar Budanov le-a mulțumit spionilor săi din Crimeea care au făcut posibilă o coordonare a atacului. El mai susține că printre victime se numără mai mulți generali ruși, nu numai comandanți ai Flotei, dar și ai trupelor ruse de pe Frontul de Sud. Budanov nu a confirmat însă presupusa moarte a comandantului Flotei Mării Negre a Federației Ruse, amiralul Viktor Sokolov, în ciuda zvonurilor puternice în acest sens, răspândite vineri seară pe rețelele ucrainene.
Între timp, BBC a confirmat autenticitatea unei imagini care suprinde lovitura directă asupra sediului Flotei Mării Negre, deși Ministerul rus al Apărării susținuse că, de fapt, toate rachetele au fost interceptate iar incendierea clădirii a fost provocată de resturile căzute. În imagine se vede nu numai că racheta (probabil Storm Shadow) lovește în plin, dar la momentul respectiv cladirea era deja avariată și din ea ieșea un fum gros, semn că deja fusese lovită anterior de una sau mai multe rachete.
De altfel, atacul a fost confirmat încă de ieri de către aviația ucraineană și de Direcția de Comunicații Strategice a armatei, fără a oferi alte detalii. Acestea au venit însă de la bloggerii militari ruși, care au susținut că patru avioane ucrainene Suhoi Su-24, au venit dinspre Marea Neagră și au lansat cel puțin șapte rachete Storm Shadow.
Dincolo de valoarea sa tactică, lovitura ucraineană are și un puternic impact moral. Clădirea Flotei Ruse a Mării Negre era cel mai bine păzit obiectiv din Crimeea (cu baterii antiaeriene S-400 și Pantsir), iar distrugerea acesteia de către ucraineni a provocat un val de furie în spațiul informațional rus. Reușita ucrainenilor le arată rușilor că niciun loc din Crimeea nu mai poae fi considerat sigur, dincolo de faptul că arată vulnerabilitatea sistemelor lor antiaeriene, care încă nu reușesc să intercepteze rachetele britanice, franceze sau muniția HIMARS.
Între timp, NBC News anunță că Joe Biden i-a promis totuși lui Zelenski furnizarea unui număr limitat de rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems), deși acest lucru nu a fost inclus în pachetul de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari anunțat de Washington pe 21 septembrie. Potrivit publicației, care citează patru oficiali americani, Pentagonul ia în considerare înarmarea acestora cu muniție cu dispersie, capabilă să provoace distrugeri pe rază mai mare. Cu o rază de aproximativ 300 de km, rachetele ATACMS pot fi lansate cu HIMARS și ar permite Armatei Ucrainene să lovească adânc în spatele frontului, inclusiv Podul Crimeei.
Sursa: Biziday – Read More