Robotul ION se updatează şi trece într-o etapă mai utilă pentru oameni, spune ministrul digitalizării. Ce va putea să facă

Robotul ION se updatează şi trece într-o etapă mai utilă pentru oameni, spune ministrul digitalizării. Ce va putea să facă

Știri

 

Ministrul PSD al digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat duminică, 25 februarie, la Digi24, că robotul ION va putea să vină cu răspunsuri legate de asistenţa pentru reînnoirea documentelor, precum reînnoirea buletinului. Afirmațiile au venit la un an după ce ION a fost prezentat în ședința de guvern, iar apoi uitat.

„Robotul ION se updatează şi trece într-o etapă mult mai utilă pentru români şi tinerii care l-au generat sunt extraordinari. Lucrăm acum la un modul în care folosind modelul Chat GBT să vină cu răspunsuri practice legate de asistenţa pentru reînnoirea documentelor”, a afirmat Bogdan Ivan, citat de news.ro.

Și a dat un exemplu: „Vei putea să îl întrebi pe robotul ION direct de pe telefon: mi-a expirat buletinul ieri, sunt din Sectorul 6, ce trebuie să fac? Iar robotul Ion o să răspundă: online faci programare pentru reînnoirea buletinului după care te deplasezi fizic pe strada X la serviciul de înnoire a documentelor între ora 8 – 14 la ghişeul 3”.

Un an de la prezentarea lui ION în ședința de Guvern, niciun rezultat concret

Pe 1 martie 2023, fostul premier Nicolae Ciucă l-a prezentat în ședința de Guvern pe primul consilier onorific care foloseşte inteligenţă artificială. Era vorba despre ION, al cărui nume vine de la sintagma în oglindă „NOI”, un proiect dezvoltat de cercetătorii români, „care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”, a spus premierul PNL de la acel moment.

„Apreciez că rolul lui e să ne ajute pe noi să îi putem ajuta mai bine pe cetăţenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, problemele şi cu dorinţele românilor”, a explicat atunci Ciucă.

Patru luni mai târziu, întrebat ce mai face robotul ION, purtătorul de cuvânt al Guvernului condus de noul premier PSD, Marcel Ciolacu, a răspuns că e posibil ca Inteligența Artificială să se „pensioneze”.

„Pot să vă spun că sunt de o săptămână în clădirea Guvernului şi încă nu m-am întâlnit cu robotul ION şi nu l-am văzut a fi utilizat. Mă interesez, pentru că am o curiozitate personală să îl cunosc şi eu înainte de a fi pensionat, poate, înainte de termen”, a spus Mihai Constantin.

 

Sursa: Libertatea Read More