Student american, condamnat la aproape 17 ani de închisoare pentru viol, după șase ani de la fuga lui din România. Prima dată a ajuns la poliție ca victimă

Student american, condamnat la aproape 17 ani de închisoare pentru viol, după șase ani de la fuga lui din România. Prima dată a ajuns la poliție ca victimă

Știri

 

Etan Tzvi Dimant, un tânăr american care studia Medicina la Constanţa, a violat trei bărbaţi, după ce i-a drogat cu medicamente dizolvate în alcool. Faptele s-au petrecut în 2017, când Dimant a fost arestat. Pus în libertate de judecători după două luni şi jumătate, el a părăsit România, şi nimeni n-a mai reuşit să dea de urma lui. Luni, 19 februarie, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat definitiv la 16 ani şi 8 luni de închisoare.

6 capete de acuzare au fost pe numele lui Etan Tzvi Dimant: trei infracţiuni de viol, una de participaţie improprie la conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, un ultraj contra bunelor moravuri şi o infracţiune de influențare a declarațiilor.
5 volume are dosarul lui de urmărire penală. Pentru a-l prinde pe Dimant, poliţiştii de la Operaţiuni Speciale au folosit inclusiv un investigator sub acoperire.
5 ani a durat procesul. Dimant nu a fost prezent la niciun termen de judecată şi nici nu a putut fi audiat de judecători.

Etan Tzvi Dimant a crescut într-un orăşel din New Jersey (SUA) şi a străbătut aproape 8.000 de kilometri, pentru a studia medicina la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. A venit în România în 2011, când avea 29 de ani.

Îşi droga victimele, le viola şi le filma

La Constanţa, Dimant a locuit, mai întâi, într-o casă închiriată, care se afla peste drum de cimitirul din oraș, iar apoi s-a mutat mai aproape de centru, într-un bloc de lângă Colegiul „Mircea cel Bătrân”.    

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor adunate, că el şi-a început activitatea infracţională în aprilie 2016, când l-a agresat sexual pe Lucian*. L-a invitat pe tânăr în apartamentul lui și l-a servit cu un pahar de alcool în care pusese clonazepam, un medicament cu efect sedativ. Când tânărul a devenit inconştient, l-a violat repetat şi a imortalizat agresiunea, făcând  fotografii.

La percheziţia care a avut loc un an mai târziu, poliţiştii din Constanţa au găsit în locuinţa lui Dimant 30 de flacoane de medicamente, 5 laptopuri, un Digital Video Recorder, 7 telefoane mobile, hard disk-uri și obiecte sexuale. 

Pe mediile de stocare a datelor, anchetatorii au găsit mai multe poze şi filmări realizate de Etan Tzvi Dimant, în timp ce-şi agresa sexual victimele. 

După patru luni de la comiterea primului viol, Dimant a ajuns la poliţie. Dar nu în calitate de agresor, ci de victimă.

Petrecerea din parcarea campusului studenţesc

Pe 8 septembrie 2016, Cosmin S. şi prietenul lui, Nicolae S., au plecat cu mai mulți tineri din satul Ciocârlia de Sus, să se distreze în staţiunea Mamaia. Era trecut de miezul de nopţii când, în apropierea satului de vacanţă, au fost abordaţi de un bărbat care le-a vorbit în limba engleză. Era Dimant.

El s-a împrietenit rapid cu ei, apoi au decis cu toţii să meargă şi să bea ceva împreună. Cosmin, Nicolae şi un alt tânăr au urcat în maşina americanului. Au parcat vizavi de campusul studențesc Ovidius, iar acolo, unul dintre tineri a întreținut raporturi sexuale cu lucrătoare sexuală. În acest timp, Dimant şi ceilalţi doi au mers pe jos, ca să cumpere o sticlă de vodcă şi suc.

S-au întors și au băut cu toții în parcarea campusului, apoi Diamant a plecat cu maşina spre Ciocârlia de Sus, ca să-i ducă acasă pe noii lui prieteni.

Tâlhărit de tinerii care au reclamat avansuri

Pe drum, au oprit lângă o pădure şi-au coborât din maşină, ca să termine vodca. Aici, spune Nicolae S., „americanul mi-a pus mâna pe piept și mi-a propus să merg la el acasă, pentru a dormi. L-am refuzat și le-am povestit şi celorlalți”.

Când Diamant a intrat în pădure, ca să-şi facă nevoile, Cosmin S. a mers după el. Ceilalţi doi spun că doar au auzit un zgomot şi l-au văzut pe american căzut. „I-am dat cu pumnul în față, după ce m-a atins cu mâna în zona genitală”, a explicat Cosmin, mai târziu, la proces. 

Și Nicolae a mers şi l-a lovit pe Dimant, apoi cei doi i-au furat victimei telefonul şi portmoneul în care se aflau acte, carduri şi bani. 

Al treilea tânăr, care a fugit când a văzut bătaia, a declarat în anchetă că americanul a fost lovit pentru că n-a vrut să plătească serviciile lucrătoarei sexuale. „Nu ne-a arătat că ar avea o altă orientare sexuală, nu ne-a propus să întreținem relații sexuale și nu ne-a jignit”, a adăugat martorul.

După ce a fost bătut, Dimant a reuşit să ajungă cu maşina lângă stația de cale ferată Valu lui Traian și a fost descoperit de impiegatul de mișcare, care a sunat la poliţie.

Trimişi în judecată pentru tâlhărie calificată, Cosmin S. şi Nicolae S. au fost condamnaţi la 3 ani cu suspendare şi obligaţi să-i plătească victimei 5.000 de euro daune morale. 

Alte două victime şi norocul accidentului rutier

În iunie 2017, în timp ce poliţiştii făceau audieri şi analizau harta releelor de telefonie, pentru a-i identifica pe cei care l-au tâlhărit, Dimant a ieşit din nou la atac. 

De data aceasta, el s-a împrietenit într-un club cu doi tineri din Medgidia: Claudiu*, de 21 de ani, şi Matei*, de 20 de ani. Au petrecut împreună toată noaptea, iar în dimineaţa zilei de 10 iunie 2017, i-a invitat pe cei doi la el acasă. Aici, le-a pus sedative în băutură, apoi a întreţinut cu ei raporturi sexuale, pe care le-a filmat şi le-a fotografiat. 

Tinerii au declarat că nu-şi mai amintesc decât că i-a luat amețeala, în timp ce stăteau pe canapeaua din sufragerie, și că îi vedeau fața americanului, care râdea, iar pe urmă, când s-au trezit, erau în dormitorul lui, dezbrăcați, scrie presa locală. 

Cei doi au realizat ce li se întâmplase, dar au plecat spre casă, în maşina condusă de Claudiu. Acesta, fiind încă sub influenţa alcoolului şi a sedativelor, a făcut un accident, lovind mai multe mașini. Iar acest incident în trafic a dus la prinderea violatorului în serie. 

Testat de poliţie, şoferul a fost nevoit să mărturisească de ce a ajuns să conducă în acea stare, iar a doua zi, el şi prietenul lui au depus o plângere penală pentru viol. Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a deschis o anchetă, iar pe 25 iunie 2017, Dimant a fost reţinut de poliţie, şi apoi arestat preventiv. 

La operațiunea de capturare a lui a participat și un investigator sub acoperire.

Ce au păţit colegii lui de arest

Americanul a rămas în arest 75 de zile, timp în care a mai săvârşit o infracţiune: ultraj contra bunelor moravuri. Potrivit rechizitoriului, la câteva zile după ce a fost dus „în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Constanţa, în camera nr. 10, el s-a masturbat în prezenţa a 5 persoane care mâncau în momentul respectiv”. 

După acest episod, Dimant a cerut, prin avocat, înlocuirea arestului cu luarea măsurii internării provizorii, dar instanţa i-a respins solicitarea.

El s-a ales cu o nouă acuzaţie, iar declaraţiile colegilor de arest din camera nr. 10 au fost consemnate de anchetatori şi depuse la dosar, ca probe. 

Pe 6 septembrie 2017 însă, judecătorii au decis că nu mai e nevoie să-i prelungească mandatul de arestare lui Dimant, iar el a fost pus în libertate.

A sunat o victimă, apoi a plecat din România

După ce a ieşit din arest, americanul a luat legătura cu Lucian, primul dintre tinerii violaţi de el, şi a încercat să-l convingă să-şi schimbe declaraţiile din anchetă. „Spune-le că tu nu dormeai în timpul actelor sexuale, ci doar te prefăceai, și că ai fost de acord să fii fotografiat”, i-a cerut Dimant victimei.

I-a dat telefoane în perioada 26.11.2017 – 4.12.2017, iar discuțiile au fost interceptate de polițiști şi au devenit probe. Dimant a fost pus sub acuzare şi pentru influențarea declarațiilor. 

Şase luni mai târziu, procurorii au cerut din nou arestarea lui, de data aceasta în lipsă, pentru că americanul acuzat de comiterea a trei violuri părăsise, între timp, România. Însă cererea procurorilor de arestare a fost respinsă de două ori de Judecătoria Constanţa şi o dată de Tribunalul Constanţa.

Unde se află acum Dimant?

Pe 4 decembrie 2018, Etan Tzvi Dimant a fost trimis în judecată. Timp de aproape un an, dosarul a rămas în camera preliminară, după ce inculpatul, prin avocat, a reclamat că nu a fost citat corect şi că rechizitoriul, care nu era tradus în limba ebraică sau engleză, a fost trimis la prima lui adresă din Constanţa.

În sala de judecată, avocatul angajat de părinții lui Dimant a precizat că, în vara lui 2018, acesta a fost spitalizat într-un centru psihiatric din Carolina (SUA), iar ulterior, familia l-a internat într-un spitalul de psihiatrie din Israel, pentru „un tratament de lungă durată, în contextul în care el a fost victima a două infracţiuni”. 

Avocatul a depus la dosar, ca probă, şi un document în limba engleză, „semnat de medicul curant al lui Dimant”. Dar „alegaţia că inculpatul este internat nu are un suport probator real”, spun judecătorii care au văzut documentul. 

Ei adaugă că „nu se face dovada directă a acestui fapt, prin înscrisuri medicale sau prin alte documente oficiale; nu se face dovada identităţii presupusului medic, nici dacă este medicul curant al inculpatului, adresele şi parafele aplicate putând proveni de la orice persoană, inclusiv de la inculpat, şi putând fi contrafăcute, fără ca instanţa să poată determina aceasta”.

Pentru trei dintre acuzații, faptele s-au prescris

În august 2022, Judecătoria Constanța l-a condamnat pe Etan Tzvi Dimant la 19 ani de închisoare, pentru toate cele şase capete de acuzare.

El a atacat decizia, iar pe 19 februarie anul acesta, Curtea de Apel Constanța i-a redus pedeapsa. Judecătorii au constatat că, între timp, faptele s-au prescris în cazul infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, influenţarea declaraţiilor și, respectiv, participaţie improprie la conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Dimant a rămas doar cu acuzaţiile de viol, pentru care a primit o pedeapsă rezultantă de 16 ani şi 8 luni închisoare. 

Pe pagina oficială, ambasada SUA precizează că „dacă o persoană este condamnată şi primeşte o pedeapsă cu închisoarea pronunţată de un tribunal din România, această sentinţă va fi executată într-o închisoare din România”.

* Nu este numele real al victimelor, cărora le protejăm identitatea.

 

Sursa: Libertatea Read More