Studiu. Oamenii de știință britanici au reușit să identifice proteinele specifice demenței și sunt pe cale să realizeze un test de sânge care poate anticipa boala cu 15 ani înainte de apariția simptomelor, un pas major în găsirea unui tratament. Au folosit modele de inteligență artificială pe mari baze de date.

Știri

 

Publicat în revista științifică Nature Aging, studiul este considerat un pas major către prevenția demenței, o boală degenerativă care constă în pierderea parțială a capacităților cognitive și, uneori, a memoriei. 

Oamenii de știință au antrenat modele de machine learning pe probe de sânge recoltate de la peste 50.000 de voluntari, înscriși în proiectul Biobank din Marea Britanie. Din aceștia peste 1.400 de membri au dezvoltat demență, iar inteligența artificială a identificat niveluri anormale ale anumitor proteine ​​din sânge. Din 1.463 de tipuri de proteine analizate, prezența a 11 dintre ele s-a dovedit a fi relevantă pentru diagnosticarea unei posibile demențe în viitor.

Combinația dintre analiza proteinelor și tehnicile de inteligență artificială ar putea oferi o modalitate precisă de screening pentru riscul de demență a persoanelor de vârstă medie și înaintată”, a spus Jianfeng Feng, autorul principal al lucrării și profesor la Universitatea din Warwick, care considera descoperirea un pas eseníal pentru găsirea unor modalități de prevenție a afecțiunii neurodegenerative, care afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume.

Studiul este cel mai amplu realizat până în acum și confirmă descoperiri anterioare ce sugerau că anumite proteine ​​din sânge sunt “biomarkeri” ai predispoziției la Alzheimer și la alte boli neurodegenerative. Metode eficiente de screening pentru identificarea precoce a riscului de demență ar permite utilizarea medicamentelor care încetinesc sau chiar inversează debutul bolii, scăzând considerabil și costurile pentru sistemele de sănătate.

În urmă cu câteva săptămâni, și cercetătorii suedezi au descoperit o nouă metodă pentru detectarea bolii Alzheimer cu 10-15 ani înainte de apariția primelor simptome, la persoanele de peste 50 de ani, prin teste de sânge “rapide și ieftine”.

Surse alternative: FT, The Guardian

 

Sursa: Biziday Read More