Studiu. Un grup de economiști ce reprezintă prestigioase universități americane a demonstrat statistic corelația dintre recesiunile economiei și creșterea longevității oamenilor din zonele cu astfel de probleme. Fenomenul este explicat de scăderea semnificativă a poluării, prin reducerea activității.

Studiu. Un grup de economiști ce reprezintă prestigioase universități americane a demonstrat statistic corelația dintre recesiunile economiei și creșterea longevității oamenilor din zonele cu astfel de probleme. Fenomenul este explicat de scăderea semnificativă a poluării, prin reducerea activității.

Știri

 [[{“value”:”

Cercetarea a implicat economiști de la MIT, Chicago University și McMaster University (Canada), care au descoperit că, în timpul recesiunii din 2007 – 2009, ratele de mortalitate ajustate în funcție de vârstă în rândul americanilor au scăzut cu 0,5% pentru fiecare creștere cu un punct procentual a ratei șomajului dintr-o zonă. Mortalitatea a scăzut cu atât mai mult în cazul persoanelor cu vârsta de peste 64 de ani, dar și a persoanelor fără studii universitare (indiferent de vârstă).

“Aceste reduceri ale mortalității apar imediat și persistă cel puțin zece ani”, arată cercetătorii, iar recesiunea de acum 15 ani a oferit efectiv un an suplimentar de viață, pe medie, pentru 4% dintre toți cei care aveau la vremea respectivă peste 55 de ani. Corelația este și mai evidentă în statele care au înregistrat creșteri mari ale șomajului.

Economiștii au exclus o mulțime de explicații posibile pentru acest fenomen. Statisticile de sănătate publică au arătat că angajații disponibilizați nu și-au folosit timpul liber pentru a face mai multe exerciții fizice, nici nu au renunțat la fumat sau la alcool, principalii factori de mortalitate.

Răspunsul a fost reducerea poluării. Economiștii au descoperit că în regiunile  în care s-au înregistrat cele mai mari pierderi de locuri de muncă între 2007 și 2009 s-au înregistrat și cele mai mari scăderi ale poluării aerului, măsurate prin nivelurile de particule fine PM2,5. Ei au explicat apoi că, în timpul recesiunilor, mai puțini oameni conduc o mașină către serviciu, fabricile și birourile își reduc activitatea, iar dificultățile mai mari în plata facturilor forțează o parte a familiilor să facă de exemplu economie la consumul de energie. Toată această activitate redusă duce la un aer mai curat.

Business Insider, care analizează studiul respectiv, arată că explicația creșterii duratei de viață a angajaților fără diplomă universitară este explicată de faptul că oamenii care au salarii mici trăiesc mai des în cartiere cu mai multe toxine în aer. În general, au descoperit economiștii, aerul mai curat a fost responsabil pentru mai mult de o treime din scăderea mortalității în timpul crizei economice din 2009.

Totuși, mai arată Insider, scăderea economiei și creșterea șomajului “nu reprezintă în mod necesar un compromis pe care ar trebui să fim dispuși să îl acceptăm. (…) Soluția pentru creșterea economică proastă (poluantă) nu este o creștere economică mai mică, ci o creștere mai bună. Cu reglementări mai puternice privind poluarea și un mod mai inteligent de inovare în economie, se pot găsi modalități de a crea locuri de muncă fără a distruge mediul și de a ne scurta viața”, conchide analiza Busines Insider.

Sursa: Business Insider

Foto: Air Pollution Cars © Repazz | Dreamstime.com

“}]] 

Preluare: Biziday Read More