SUA au lovit ținte pro-iraniene din Irak şi Siria ca răspuns la atacul asupra bazei din Iordania în care trei militari americani au fost uciși

SUA au lovit ținte pro-iraniene din Irak şi Siria ca răspuns la atacul asupra bazei din Iordania în care trei militari americani au fost uciși

Știri

 

Loviturile aeriene lasate vineri, 2 februarie, de Statele Unite, care au vizat miliții pro-iraniene din Irak și Siria, reprezintă un prim răspuns al Washingtonului la atacul cu dronă de săptămâna trecută asupra unei baze militare a SUA din Iordania, în urma căruia trei militari americani au murit și alți 40 au fost răniți, relatează CNN, citat de News.ro. Peste 85 de ținte au fost lovite în atacurile de vineri, au anunțat armata americană.

„Forţele militare americane au lovit peste 85 de ţinte, cu numeroase avioane, inclusiv bombardiere cu rază lungă de acţiune, care au decolat din Statele Unite. Loviturile aeriene au folosit peste 125 de muniţii de precizie”, a transmis Comandamentului Central al SUA, printr-un comunicat, adăugând că atacurile au vizat Forţa Quds a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC) și grupări de miliţie afiliate.

„Facilităţile care au fost lovite au inclus operaţiuni de comandă şi control, sedii, centre de informaţii, rachete şi proiectile şi depozite de vehicule aeriene fără pilot la bord, precum şi facilităţi logistice şi lanţuri de aprovizionare cu muniţii ale grupurilor de miliţie şi ale sponsorilor lor din IRGC, care au facilitat atacurile împotriva forţelor SUA şi ale Coaliţiei”, se mai precizează în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că au fost lovite trei instalaţii în Irak şi patru în Siria, adăugând că ţintele „au fost selectate cu atenţie pentru a evita victimele civile şi pe baza unor dovezi clare şi irefutabile că au legătură cu atacurile asupra personalului american din regiune”.

De asemenea, oficialul american a menționat că Irakul a fost informat înainte să fie lansate atacurile.

Printre avioanele folosite în cadrul operațiunii americane se numără bombardierele B-1 cu rază lungă de acţiune, a declarat pentru CNN un oficial din domeniul apărării, notează News.ro. Aceste bombardiere pot desfăşura arme de precizie şi de non-precizie.

„Indicaţiile iniţiale sunt că am lovit exact ceea ce am vrut să lovim, cu o serie de explozii secundare asociate cu muniţia şi locaţiile logistice”, a precizat lt. generalul Douglas Sims, directorul Statului Major Întrunit.

„Ştim că există militanţi care folosesc aceste locaţii. Am lansat aceste lovituri (…) cu ideea că probabil că vor exista victime asociate cu oamenii din interiorul acestor unităţi”, a mai spus Sims.

SUA au declanșat atacurile la câteva ore după ce trupurile celor trei militari uciși în Iordania au fost aduse acasă, în prezența președintelui Joe Biden și a unor lideri ai Pentagonului.

„Cel puțin 18 luptători pro-Iran”, uciși în Siria

„Cel puțin 18 luptători pro-Iran” au fost uciși în urma atacurilor americane din Siria, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie a opoziţiei siriene în exil.

De asemenea, grupul a precizat pentru AFP că atacurile au vizat mai ales estul țării, pe o distanţă de peste 100 de kilometri, de la oraşul Deir ez-Zor până la Albu Kamal, în apropiere de graniţa cu Irak.

„O încălcare a suveranităţii irakiene”

De partea irakiană, Yahya Rasool, purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate ale țării, a acuzat că „aceste atacuri sunt considerate o încălcare a suveranităţii irakiene şi subminează eforturile guvernului irakian, reprezentând o ameninţare care ar putea avea consecinţe nedorite pentru Irak şi pentru întreaga regiune”.

SUA au lovit unităţile folosite de al Hashed al Shabi (Unităţile de Mobilizare Populară – PMU), în oraşul irakian Al-Qaim, aflat în zona frontierei cu Siria, au declarat oficiali din domeniul securităţii irakiene şi primarul din Al-Qaim, citați de CNN, relatează News.ro.

Oficiali americani citați de presa occidentală spun că aceste lovituri lansate de SUA fac parte dintr-un răspuns mai amplu pregătit de Washington asupra milițiilor susținute de Iran.

De altfel, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a spus recent că răspunsul american la atacul din Iordania va fi „pe mai multe niveluri”.

Atacurile nu au vizat teritoriul Iranului, însă există temeri că acestea vor amplifica tensiunile deja existente în Orientul Mijlociu, unde, de aproape patru luni, este în desfășurare războiul dintre Israel și Hamas.

„Nu căutăm un război cu Iranul. Nu căutăm un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu”, a declarat la începutul săptămânii John Kirby.

La rândul său, președintele iranian Ebrahim Raisi a spus că țara sa nu va declanșa un război, dar va „răspunde ferm” oricărei agresiuni.

„Nu vom începe niciun război, dar dacă cineva vrea să ne agreseze va primi un răspuns puternic. Înainte, când ei (americanii) au vrut să discute cu noi, au spus că opțiunea militară este pe masă. Acum, ei spun că nu au nicio intenție de conflict cu Iranul”, a afirmat Raisi pe 2 februarie.

Statele Unite au atribuit atacul asupra bazei din Iordania mișcării Rezistența Islamică din Irak și a brigăzilor acesteia, Hezbollah Kataib, susținute de Iran.

Foto: Profimedia

 

Sursa: Libertatea Read More