SUA și Marea Britanie și-au manifestat susținerea pentru ca prim-ministrul olandez Mark Rutte să devină secretarul general al NATO, după încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg.

Știri

 

Conform unor oficiali ai Administrației Biden, citați de Politico și Reuters, SUA își exprimă susținerea pentru ca Mark Rutte să devină succesorul lui Stoltenberg la conducerea NATO. “Președintele Biden susține ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO. Are o înțelegere profundă a importanței Alianței, este un lider și un comunicator înnăscut, iar conducerea sa ar servi bine Alianței în acest moment critic”, a declarat oficialul de la Casa Albă citat de Reuters sub protecția anonimatului.

În prezent, Mark Rutte este considerat favorit pentru a ocupa funcția de secretar general al NATO. Ministerul britanic de Externe l-a caracterizat pe Rutte drept “o figură respectată în cadrul NATO, cu acreditări serioase în domeniul apărării și securității, și o persoană care s-ar asigura că NATO va rămâne puternică și pregătită pentru orice nevoie de a se apăra”

Este cunoscut faptul că Rutte nu este popular în țările de pe Flancul Estic al NATO, însă Politico arată că declarațiile din SUA și Marea Britanie pun presiune pe acestea să renunțe la criticile asupra lui Rutte, care nu a reușit să aducă cheltuielile de apărare ale Olandei la ținta de 2% din PIB promisă de toți aliații NATO.

Rutte are nevoie de sprijinul tuturor celor 31 de membri NATO înainte de a fi declarat secretar general. Diplomații spun că el este acum singurul candidat oficial pentru acest post, deși premierul estonian Kaja Kallas și ministrul leton de externe Krisjanis Karins și-au manifestat, de asemenea, interesul, dar nu au fost prezentați în mod oficial ca și candidați.

Având în vedere că mandatul lui Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, se va încheia pe 1 octombrie, succesorul acestuia va prelua funcția într-un moment crucial, în care Ucraina va avea în continuare nevoie de sprijinul țărilor membre. Stoltenberg ocupă funcția încă din anul 2014, iar mandatul său a fost prelungit în iulie anul trecut pentru a patra oară, deoarece alianța a ales să rămână cu un lider experimentat în loc să încerce să convină asupra unui succesor, în condițiile războiului din Ucraina.

În funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, următorul șef al NATO s-ar putea confrunta și cu un al doilea mandat al lui Donald Trump, care în urmă cu aproape două săptămâni a făcut niște comentarii controversate în legătură cu angajamentul său și, implicit, al SUA față de apărarea aliaților NATO.

Surse alternative: Reuters, Politico

Foto: Gints Ivuskans | Dreamstime 

 

Sursa: Biziday Read More