[[{“value”:”
Sepsisul este o afecțiune gravă în care sistemul imunitar nu reușește să răspundă în mod eficient unei infecții din corp. Sepsisul poate evolua în șoc septic, care poate afecta plămânii, rinichii, ficatul și alte organe, scrie The Guardian. La nivel mondial, se înregistrează anual 11 milioane de decese legate de septicemie.
Într-o nouă abordare pentru depistarea afecțiunii, o echipă de cercetători de la Universitatea Lund din Suedia a studiat 1.364 de mostre de plasmă din sânge, de la pacienți adulți cu suspiciune de sepsis, prelevate între septembrie 2016 și martie 2023. Din cei 1.073 de pacienți cu diferite infecții, 913 au fost diagnosticați cu sepsis.
Mai departe, cercetătorii au analizat proteinele asociate cu răspunsul imunitar al organismului la sepsis, pentru a detecta dacă există un model. Astfel, au creat “semnături moleculare” folosite pentru antrenarea unui model AI, care a indicat pacienții susceptibili să intre în șoc septic. Cele 913 persoane au fost încadrate în trei clase de risc – scăzut, mediu și ridicat.
Totodată, echipa a identificat panouri de proteine care au prezis disfuncții la șase organe, inclusiv inima, ficatul și rinichii. Ulterior, pacienții au fost, din nou, încadrați în cinci categorii de risc, pe baza probabilității ca aceștia să aibă disfuncții ale organelor și infecții.
Dr. Lisa Mellhammar, de la Universitatea Lund din Suedia, a declarat: “Este important ca pacienții care sunt suspectați de Sepsis să fie identificați înainte de funcționarea defectuoasă a organelor. Având în vedere provocările asociate cu diagnosticarea la timp și faptul că Sepsisul ucide milioane de oameni în întreaga lume, în fiecare an, există o cerere urgentă pentru o abordare alternativă”. Descoperirile vor fi prezentate, în aprilie, la Congresul european de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de la Barcelona.
Sursă: The Guardian
“}]]
Preluare: Biziday Read More