„Uneori ne dorim ca dimineața să nu vină”. Cum arată viața în cotețele de pui, în Gaza, acolo unde au ajuns să se refugieze chiar și copii | VIDEO

„Uneori ne dorim ca dimineața să nu vină”. Cum arată viața în cotețele de pui, în Gaza, acolo unde au ajuns să se refugieze chiar și copii | VIDEO

Știri

 

În condițiile în care un milion de locuitori din Fâșia Gaza, strămutați din casele lor din cauza bombardamentelor israeliene, s-au refugiat în orașul Rafah de la granița cu Egiptul, cinci familii s-au mutat într-o fermă de pui, fiind nevoite să locuiască în șoproanele lungi din beton ale acesteia, în care cotețele de baterii au fost transformate în paturi suprapuse, relatează joi, 8 februarie, Reuters.

🇵🇸 Children sleep in a chicken coop on a Rafah farm in #Gaza after the occupation forced hundreds of thousands of Palestinians to flee to the cityIt’s either that or the streets in the cold weather of winter. #Palestine pic.twitter.com/BwBgek7dZs

— Nina (@Nina_Tim17) February 7, 2024

Războiul, care a început pe 7 octombrie cu un asalt al militanților Hamas asupra Israelului, soldat cu 1.200 de morți, a devastat enclava palestiniană. Sângeroasele atacuri au declanșat o ripostă militară israeliană asupra Fâșiei Gazei care, potrivit autorităților sanitare locale, a ucis peste 27.800 de palestinieni, majoritatea femei și copii.

Peste 85% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza și-au părăsit casele, iar aproximativ un milion s-au adunat la Rafah, la frontiera cu Egiptul. Mulți dintre ei locuiesc în corturi înghesuite pe terenuri goale sau pe petice de plajă.

Pentru familia Hanoon, una dintre cele cinci familii dintr-un grup mai mare care s-au mutat acolo, ferma de pui este singura soluție pe care au găsit-o pentru a-și putea continua viața.

„Trăim într-un loc destinat animalelor”, a spus Umm Mahdi Hanoon, stând printre cuști. „Imaginați-vă un copil dormind într-o baterie destinată puilor”, a adăugat femeia.

„Acest loc este foarte rău. Apa se scurge peste noi. Frigul este foarte dur pentru copii, pentru bătrâni, pentru cei bolnavi… uneori ne dorim ca dimineața să nu vină”, a mai spus ea.

Fiul ei, Mahdi, a spus că ei au locuit în cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza, o zonă care a intrat în calea ofensivei militare israeliene la începutul războiului.

„Ne-am mutat la al-Zawayda. Din cauza bombardamentelor, am căutat un alt loc, dar nu am putut găsi unul pentru că suntem mulți. Apoi, o cunoștință, un prieten al vărului meu, mi-a spus că există o fermă de pui, în Rafah, cu cuști”, a adăugat el.

„Ne-am chinuit la început. Erau insecte. Avem copii”, a mai spus el. Inițial, s-a gândit că vor sta acolo doar câteva zile.

Dar, pe măsură ce timpul a trecut, a trebuit să accepte că adăposturile de pui vor fi casa lor pentru mult mai mult timp. Folosesc cadrele metalice ale cuștilor pe post de paturi și fac pâine, atunci când reușesc să găsească făină, pe o sobă metalică de pe podea.

„Este greu să trăiești într-un astfel de loc, un loc care a fost conceput pentru găini și păsări. Te afli într-o cușcă”, a spus Mahdi.

Citiți și:

Lovituri israeliene intense asupra Rafah, oraș din sudul Fâșiei Gaza, unde se adăpostește mai mult de jumătate din populația enclavei
Netanyahu respinge propunerea de armistițiu făcută de Hamas și insistă asupra unei „victorii totale” în Gaza

Foto: colaj Profimedia Images

 

Sursa: Libertatea Read More