Ungaria l-a ascuns două nopți pe Jair Bolsonaro în ambasada ei din Brazilia. Prieten cu Viktor Orban, fostul lider e vizat de mai multe anchete penale

Ungaria l-a ascuns două nopți pe Jair Bolsonaro în ambasada ei din Brazilia. Prieten cu Viktor Orban, fostul lider e vizat de mai multe anchete penale

Știri

 

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro a petrecut două nopți în ambasada Ungariei la Brasilia în luna februarie, probabil pentru a se ascunde de autoritățile braziliene care investighează presupusa lui tentativă de lovitură de stat, scrie Politico.

Bolsonaro a confirmat luni șederea lui de două nopți la ambasada Ungariei, după ce publicația americană The New York Times a publicat imagini suprinse de camerele de securitate care arată că fostul președinte a fost primit de ambasadorul ungar Miklós Halmai.

“Nu voi nega că am fost la ambasadă. (…) Întrețin un cerc de prieteni cu unii șefi de stat din întreaga lume. Ei sunt îngrijorați”, a declarat Bolsonaro pentru publicația braziliană Metropoles, referindu-se la prietenia lui de lungă durată cu premierul ungar Viktor Orban.

Scurta ședere a lui Bolsonaro la ambasada Ungariei a avut loc la patru zile după ce poliția federală braziliană i-a confiscat acestuia pașaportul și i-a arestat pe unii dintre foștii săi consilieri.

Conform dreptului internațional, autoritățile naționale nu au voie să aresteze persoane aflate în clădirile ambasadelor străine.

În Brazilia, nu este neobișnuit ca politicienii să ajungă la închisoare, notează Politico. Actualul președinte Lula Da Silva a fost încarcerat în timp ce conducea în sondaje în fața lui Bolsonaro, în 2018, ceea ce a deschis calea pentru victoria acestuia din urmă în alegeri. Ulterior, Bolsonaro a numit ministru al justiției un judecător-cheie care s-a ocupat de acel dosar. Condamnările lui Lula au fost ulterior anulate.

Anterior în cursul acestei luni, Curtea Supremă a Braziliei a publicat documente care arată că, după ce a pierdut alegerile din 2022, Bolsonaro a prezentat oficialilor militari de rang înalt un plan de anulare a rezultatelor. De asemenea, el este anchetat pentru alte presupuse infracțiuni, pe care le neagă.

Anul trecut, susținătorii lui Bolsonaro au luat cu asalt clădirile guvernamentale din Brasilia, scenele de atunci amintind de atacurile din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA efectuate de către susținătorii fostului președinte american Donald Trump.

În timp ce Trump vrea să candideze pentru a deveni din nou președinte al SUA în acest an, autoritățile braziliene i-au interzis anul trecut lui Bolsonaro să ocupe funcții publice până în 2030.

Foto: Profimedia Images

 

Preluare: Libertatea Read More