Românii se înghesuie să împrumute statul: Trei recorduri la ultima ediție Fidelis

Știri

[[{“value”:”

Românii s-au înghesuit să cumpere titluri de stat, ultima ediţie FIDELIS marcând trei recorduri – cea mai mare sumă investită, cel mai mare număr de investitori-donatori şi cea mai mare sumă investită de donatori.

Astfel, suma totală investită a fost de peste 3.197 miliarde lei, mai mult cu 1 milion de lei față de ediția-record din aprilie 2023, informează Ministerul Finanțelor.

Emisiunile în euro au fost cele mai accesate, cu peste 383,630 milioane euro. Emisiunea în euro cu scadenţa la 1 an şi dobânda de 4%, a avut un total de peste 254,791 milioane de euro. A doua emisiune în euro, cu scadenţa la 5 ani şi dobânda de 5%, a avut un total de peste 128,839 milioane euro.

În ceea ce priveşte emisiunile în lei, investitorii au plasat peste 1,012 miliarde lei. Emisiunea de titluri de stat în lei cu scadenţă de 1 an şi dobânda de 6% a avut un total de peste 634,485 milioane lei. Emisiunea de titluri de stat în lei cu scadenţă de 3 ani şi dobânda de 6,85% a avut un total de peste 378,353 milioane lei.

Număr record de investitori – donatori

Record a fost și numărul de investitori-donatori. Au investit 1.626 donatori, un număr record, depăşind toate ediţiile anterioare. Suma investită de aceştia a fost de asemenea record, peste 266 milioane lei.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor, cei 1.626 donatori de sânge, care s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum şi de investitor”, în perioada 8-17 aprilie 2024, au beneficiat de tranşa specială cu cea mai mare dobândă oferită în cadrul acestei ediţii, de 7%, pentru achiziţia de titluri de stat emise în lei, cu scadenţă la un an.

Potrivit specialiştilor Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, sângele donat de cei 3.031 de donatorii-investitori ai celor două ediţii din 2024 vor salva 9.093 de vieţi.

Despre sumele record investite, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că ”această performanţă este o dovadă a încrederii pe care investitorii o au în economia noastră”.

Iată care sunt facilitățile pentru cei care investesc în titlurile de stat FIDELIS:

posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deţinere;

câştigurile cumulate din dobânzi şi profituri sunt neimpozabile;

flexibilitate în administrarea şi diversificarea portofoliului.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

The post Românii se înghesuie să împrumute statul: Trei recorduri la ultima ediție Fidelis appeared first on spotmedia.ro.

“}]] 

Preluare: Economie – spotmedia.ro Read More